< Terug naar overzicht

Frankrijk beperkt uren waarop werknemers bereikbaar moeten zijn

In Frankrijk is het voortaan verboden om na de werkuren nog e-mails te versturen naar medewerkers. Werkgevers en vakbonden uit de technologie- en consultancysector hebben een akkoord gesloten over 'het recht op onbereikbaarheid'.

In Frankrijk is het voortaan verboden om na 18 uur werkgerelateerde e-mails te versturen. Werkgeversfederaties en vakbonden hebben er immers een bindend akkoord afgesloten waarbij de werknemers met rust worden gelaten zodra ze niet meer op kantoor zijn. Het akkoord is van toepassing op de technologie- en consultancysector, die zowat 1 miljoen werknemers telt in Frankrijk.

Het personeel wordt aangemoedigd om hun smartphones uit te schakelen en hun tablet of computer thuis niet aan te zetten. Bedrijven worden aangespoord om ervoor te zorgen dat er geen druk wordt uitgeoefend om na de kantooruren nog bezig te zijn met het werk.

Uit onderzoek blijkt dat 39% van de werknemers en 77% van de managers 's avonds, in het weekend of zelfs op vakantie hun telefoon of computers voor professionele doeleinden gebruiken.

Het akkoord heeft ook een directe impact op de Franse afdelingen van multinationals zoals Facebook, Google, Deloitte en PricewaterhouseCoopers (PwC).

In Duitsland hebben Volkswagen en BMW ook al een gelijkaardig akkoord afgesloten, dat het 'recht op onbereikbaarheid' omvat. Tot een wettelijk initiatief is het daar echter nog niet gekomen.

Bron: De Morgen

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen