< Terug naar overzicht

Foxconn organiseert sociale verkiezingen in Chinese fabrieken

Foxconn, de Taiwanese toeleverancier van Apple en andere technogiganten, wil zijn Chinese arbeiders meer zeggenschap geven in de vakbonden. Een primeur voor China, waar vakbonden worden gecontroleerd door het management en de lokale overheid.

Deze zomer wil Foxconn sociale verkiezingen houden in zijn Chinese fabrieken. Daarmee speelt het elektronicabedrijf in op de groeiende onrust bij zijn arbeiders. De lage lonen, illegale en onderbetaalde overuren en ondermaatse veiligheidsnormen leidden recent tot protest, rellen en stakingen.

Om de vijf jaar zullen de voorzitter en de 20 leden van de vakbondsfederatie worden verkozen via een anonieme stemprocedure, liet Foxconn aan de Financial Times weten.

Foxconn is in China het eerste grote bedrijf dat zijn personeel een stem geeft in de vakbonden. Die vakbonden worden in het communistisch land traditioneel gecontroleerd door het management en de lokale overheid. Wereldwijd telt Foxconn 1,2 miljoen werknemers. Het is China’s grootste exporteur.

Sinds het bedrijf in 2009 en 2010 in het nieuws kwam met een golf van zelfmoorden, wordt het nauwgezet in het oog gehouden en dient het als schoolvoorbeeld van sociale uitbuiting in China. Als reactie op de kritiek liet Apple, één van de grootste klanten van Foxconn, een audit uitvoeren door de Fair Labor Association (FLA).

Foxconn zal met de hulp van FLA het personeel voorbereiden op de sociale verkiezingen die deze zomer zullen gehouden worden. De werknemers zullen tot 18.000 vakbondsleden kiezen, wiens mandaat dit en volgend jaar afloopt. Tot op heden was meer dan de helft van de vakbondsleden lid van het management. De voorzitter van Foxconns valbond in China is zelfs één van de belangrijkste vertrouwelingen van de stichter en voorzitter van Foxconn.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen