< Terug naar overzicht

Forse stijging oproepen voor opvang na schokkende gebeurtenissen in bedrijven

De externe dienst voor preventie en bescherming op het werk rapporteerde een forse stijging van het aantal oproepen voor opvang na schokkende gebeurtenissen op het werk (+ 70 procent in de periode 2017-2019). Dit betekent niet dat er zich meer schokkende gebeurtenissen voordoen, maar duidt op een positieve trend: werkgevers hebben steeds meer aandacht voor het mentaal welzijn van hun medewerkers. Samen rouwen met collega’s wanneer een werknemer overlijdt, is daarvan een voorbeeld.

In 2019 deden 215 werkgevers een beroep op IDEWE voor bijstand na een schokkende gebeurtenis. Dat zijn er een pak meer dan in voorgaande jaren (125 in 2017, 175 in 2018). De verklaring voor deze opmerkelijke stijging is te vinden in het feit dat steeds meer werkgevers (68 procent in 2019) aandacht hebben voor het mentale welzijn van hun werknemers. Rouw valt onder de privé-situatie van een werknemer. In principe heeft de werkgever daarmee niets te maken. Toch voorziet de welzijnswet in een verantwoordelijkheid voor de werkgever om een redelijke inspanning te doen om de negatieve weerslag van persoonlijke factoren op het werk te milderen.

De boodschap brengen dat een werknemer gestorven is, is een van de moeilijkste opdrachten waarmee een werkgever geconfronteerd kan worden. De enig juiste manier om dit gesprek te voeren en het rouwproces mee op te volgen bestaat niet. Rouw en verdriet vragen vooral nabijheid en zorgzaamheid van de leidinggevende. Twee belangrijke zaken die door de huidige coronamaatregelen quasi-onmogelijk zijn, omdat fysieke afstand noodzakelijk is. Hoe kan de leidinggevende toch nabij zijn en contact maken met de medewerkers wanneer gepaste afstand gevraagd wordt? Vijf adviezen.

  1. Breng de collega’s op de hoogte van het overlijden. Door de coronacrisis worden we gedwongen om bewuster na te denken over de manier waarop we de boodschap brengen. Het is belangrijk na het brengen van het slechte nieuws ruimte te maken om de emoties op te vangen. Medewerkers fysiek samenbrengen is nu complexer dan ooit. Indien dit niet mogelijk is, kan men overwegen om online een moment in te lassen.
  2. Geef medewerkers zelf de kans om info en/of praktische aandachtspunten aan te brengen. Actief deelnemen aan de verschillende acties of het geven van betekenis door iets persoonlijks te kunnen bijdragen, helpt de betrokkenen de situatie beter te verwerken.
  3. Geef aan dat het normaal is dat men zich bij een verlies van een collega anders, slecht, verward, emotioneel voelt. Sta collega’s toe te huilen.
  4. Denk na over het beleid bij een uitvaart en hoe men kan rouwen binnen de organisatie. Ga na of het mogelijk is dat collega’s de afscheidsceremonie kunnen meevolgen via livestream. Leg een rouwregister op een bepaalde plaats waarin medewerkers hun medeleven kunnen uiten of maak zelf een elektronisch rouwregister waar de collega’s iets kunnen aan toevoegen, organiseer een formeel herdenkingsmoment en/of bespreek wie naar de begrafenis kan/mag, bespreek hoe je met de werkplek van de overleden collega omgaat….
  5. Contacteer collega’s die een nauwe relatie hadden met het slachtoffer en wissel informatie uit met de familie en naasten. Betuig hierbij uw medeleven.

Bron: IDEWE

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen