< Terug naar overzicht

Flexwerk niet ongezonder dan vast contract

Personen die betaald werk hebben, zijn over het algemeen gezonder dan mensen zonder werk. Ook flexibel werken, met de daarbij horende onzekerheden, leidt niet tot meer gezondheidsklachten dan vast werk. Dat is de conclusie van een langlopend onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ondervoeg tussen 2007 en 2017 ruim 110.000 personen tussen 20 en 65 jaar verschillende keren naar hun gezondheid. Het CBS wilde weten of flexwerk - vanwege baanonzekerheid, slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden, gebrek aan training en gebrek aan doorgroeimogelijkheden - leidt tot meer stress en een slechtere gezondheid.

Het tegendeel lijkt het geval te zijn. De gezondheid van personen met flexibel werk ontwikkelt zich ongeveer hetzelfde als die van hen met een vast contract. Van de flexwerkers ging 53 procent zich na verloop van tijd minder gezond voelen. Bij personen met een vaste baan ligt dit percentage zelfs een fractie hoger, op 54 procent.

Indirect risico

Niet-werken heeft de grootste impact op de gezondheidsbeleving. Van de niet-werkenden ervoer 60 procent achteruitgang. Op die manier kan flexwerk wel indirect een gezondheidsrisico vormen. Want wie flexibel werkt, kan zijn werk en inkomen gemakkelijker verliezen en zo als 'niet-werkende' meer gezondheidsklachten krijgen.
In het algemeen voelen personen die werken zich dan ook gezonder dan mensen zonder werk. Van de werkenden beoordeelde 90 procent de eigen gezondheid als goed, zeer goed of uitstekend. Van de niet-werkenden gaf ruim driekwart zijn gezondheid een 'goed' of nog beter.
Opvallend is dat de onderlinge verschillen in de groep niet-werkenden groot zijn. Vergeleken met werkenden voelen zij zich gemiddeld ongezonder, maar er zijn er ook meer die juist heel positief zijn over hun gezondheid. Bijna een kwart van de niet-werkenden omschrijft zijn gezondheid als heel goed of uitstekend.
Deze positieve beoordelingen worden ook vertaald in al dan niet werk vinden: van de niet-werkenden met een 'heel goede' of 'uitstekende' gezondheid vond ruim 40 procent na verloop van tijd een baan. Van de niet-werkenden met een 'slechte' gezondheid ging slechts 7,2 procent weer aan de slag.

Bron: CBS/NOS

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen