< Terug naar overzicht

Flexibiliteit verhoogt werkkansen 50-plussers

Werkzoekende 50-plussers die zich flexibel opstellen in hun zoektocht, vinden sneller opnieuw werk. Toch blijft de zoektocht naar werk moeilijk. De grootste drempel is uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Dat blijkt uit onderzoek van de VDAB bij 935 langdurig werkzoekenden, waarvan 395 vijftigplussers. De kansen voor oudere werkzoekenden om werk te vinden, verhogen wanneer zij zich flexibel opstellen voor wat betreft het gewenste loon, de arbeidsomstandigheden en de reistijd.

De voornaamste belemmering om een job te vinden, is niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Dit geldt voor 70 procent van de werkzoekenden. Maar ook 65 procent van de groep die werk vond, stipt dit aan. Deze drempel is bovendien het hoogst bij 50-plussers. Als men dan toch uitgenodigd wordt, kan men de werkgever moeilijk overtuigen.

Vijftigplussers twijfelen niet vaker dan andere leeftijdsgroepen aan hun kunde om naar een job te zoeken. Toch hebben ze een lager vertrouwen om een job te vinden. Bovendien werkt de lage succesgraad ontmoediging in de hand. De belangrijkste reden waarom 50-plussers als zelfstandige aan de slag gaan, is dan ook het feit dat ze geen werk vinden.

Tot slot toont de enquête dat werkzoekenden geen realistisch beeld hebben van de arbeidsmarkt of onrealistische hoge eisen stellen. Werkzoekenden wensen doorgaans 1000 à 1100 euro netto bovenop hun werkloosheidsvergoeding om aan de slag te gaan en dat is een pak hoger dan het effectieve verschil. De gemiddelde ‘werkbonus’ bedraagt 651 euro netto op jaarbasis. Dit is ook het geval bij de lagere leeftijdscategorieën.

Krap bij kas zitten, blijkt voor werkzoekenden bovendien geen reden om aan de slag te gaan. Meer zelfs, het lijkt erop dat men eerder minder loonflexibiliteit aan de dag legt als de financiële nood hoger is.

Bron: VDAB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen