< Terug naar overzicht

Flexibele werkuren om stress achter het stuur te beperken

De helft van de werknemers met schoolgaande kinderen maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid op de eerste schooldag. Niet enkel omwille van de schoolstart, het drukkere verkeer en de spitsuren, maar ook omwille van tijdsdruk op het werk. Met ‘Be Safe Be Late’ roept Volvo Cars bedrijven op om van 1 september een hoogdag voor verkeersveiligheid te maken, door meer flexibiliteit in de begin- en einduren van de werkdag te stimuleren.

1 september wordt door 40 procent van de werknemers met schoolgaande kinderen als een stressvolle dag gezien wordt en 25 procent bevestigt dat hij of zij zich dan effectief gestresseerd voelt. Zo blijkt uit een studie van iVox in opdracht van Volvo Cars bij 1.000 Belgische werknemers met inwonende schoolgaande kinderen en bij 250 werkgevers en HR-verantwoordelijken. Het online-onderzoek werd uitgevoerd tussen 28 juli en 4 augustus 2020.

Meer marge, minder risico

Een kwart van de werknemers met schoolgaande kinderen geeft aan dat ze zich op de eerste schooldag wel eens angstig voelen om op tijd aan de werkdag te starten. Dit geldt vooral voor werknemers met kinderen in de kleuterschool: 49 procent geeft aan dat hij of zij ook zelf minder aandachtig is en minder veilig rijdt wanneer hij of zij gehaast is.

Toch zegt bijna de helft dat er in zijn of haar bedrijf geen enkele maatregel genomen wordt naar aanleiding van de eerste schooldag. Zo’n vier op tien Belgische werknemers met inwonende schoolgaande kinderen geven aan dat ze een normale werkdag hebben op de eerste schooldag. Ruim een vijfde zou een dag verlof nemen. Slechts een op wil op een later tijdstip beginnen met werken.

Werknemers die geen flexibele werkregeling hebben (30 procent) zeggen vaker dat ze zich de eerste schooldag gestresseerd voelen dan werknemers die wel een flexibele werkregeling hebben (22 procent). Volvo Cars wil bedrijven daarvan bewust maken met zijn ‘Be Safe Be Late’ oproep. Een verschuiving van de werktijden vermindert het stressgevoel, verspreidt de drukte op de wegen en bevordert de verkeersveiligheid. Stop dus even de klok. Rij veilig.

Meer flexibiliteit

Voor de helft van de werknemers met schoolgaande kinderen zorgt het verkeer op de eerste schooldag voor extra stress. Zes op de tien ouders geeft aan dat ze hun kinderen met de wagen naar school zullen brengen, een vijfde zal dat te voet doen en een op de acht ouders brengt de kinderen met de fiets naar school op 1 september.

Vias stelde reeds in 2018 vast dat bijna zeven auto’s op tien die tussen 7 en 9 uur over het landelijke wegennet rijden zich verplaatsen met een werk-gerelateerd motief. Het begin en einde van de werk- en lesuren hebben een rechtstreekse invloed op de uren waarop mensen zich verplaatsen van en naar hun werkplek en de school. De piek situeert zich rond 8 uur voor de werknemers en rond 8.30 uur voor de onderwijsinstellingen. ’s Avonds is dat van 15.15 tot 15.30 uur de onderwijsinstellingen en tussen 17 en 18.30 uur voor de werknemers.

Sinds de coronacrisis zitten de flexibele werkregeling en telewerk wel in de lift. Uit de studie van Volvo Cars blijkt dat 53 procent van de werkgevers vindt dat hun werknemers daardoor minder gestresseerd zijn en 40 procent merken een stijging in de productiviteit. Toch zien we daar discrepantie tussen de ervaring van werkgevers en werknemers: 80 procent werkgevers vinden dat ze voldoende maatregelen nemen om het werk flexibeler te organiseren. Slechts 60 procent werknemers zijn het daarmee eens.

Omtanke

Met ‘Be Safe Be Late’ wil Volvo Cars ‘omtanke’ (een Zweedse levensvisie die zoveel betekent als overweging) introduceren en bedrijven oproepen om van 1 september een hoogdag voor verkeersveiligheid te maken, door meer flexibiliteit in de begin- en einduren van de werkdag te stimuleren.

“We moeten meer dan ooit stilstaan bij de manier waarop we 1 september inzetten en hoe we ons werk daaraan koppelen. In Zweden hebben ze daar een mooi woord voor: omtanke, letterlijk vertaald als ‘overweging’. Omtanke nodigt uit om attenter te zijn en de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Die levensvisie staat ook bij Volvo Cars centraal in alles wat we doen en verkeersveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. We moeten 1 september anders benaderen en dat is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als werkgever kunnen we de emoties en de stress niet wegnemen van ouders op die eerste schooldag, maar we kunnen er wel rekening mee houden”, verklaart Wim Maes, Managing Director bij Volvo Cars Belux.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen