< Terug naar overzicht

Flexibele werktijden, duobanen en tijdkrediet: België bij de koplopers

Veel Belgische managers denken dat flexibele werktijden over vijf jaar wijd verspreid zullen zijn. Maar dat zijn ze nu al, volgens de jaarlijkse enquête UPS Europe Business Monitor. Ook voor tijdkrediet en duobanen behoren de Belgische bedrijven tot de kopgroep. De vierdagenweek telt dan weer relatief weinig supporters.

Vijf jaar geleden voorspelden de Europese topmanagers dat flexibele werktijden in drie vijfden (61%) van alle ondernemingen de gewone gang van zaken zouden worden. Momenteel biedt echter 73% van de geïnterviewden flexibele werktijden aan. De voorspellingen van de Belgische topmanagers vijf jaar geleden (toen 56% geloofde dat flexibele werktijden de gewone gang van zaken zouden worden) waren klaarblijkelijk te voorzichtig. Vandaag kent immers 81% al flexibele werktijden. Met dit percentage nemen de Belgische geïnterviewden de tweede plaats in, na hun Duitse collega's (98%). Volgens de enquêteurs zal België in 2008 Duitsland bijna inhalen op dit terrein.

Ook op het vlak van duobanen is België een koploper. De Belgische (44%) en Franse topmanagers (42%) waren vijf jaar geleden het meest positief in hun voorspelling dat er vandaag duobanen in hun bedrijven zouden bestaan. Ondertussen werden duobanen meer courant dan toen voorspeld. Blijkt dat 68% van de Belgische bedrijven er gebruik van maakt. De Belgische topmanagers geven het voorbeeld, gevolgd door de Nederlandse (58%) en Duitse managers (56%).

Voorts is tijdkrediet vrij courant in Frankrijk (55%) en België (47%). Het Europese gemiddelde vandaag is 25%, maar 36% van de Europese managers zegt dat tijdkrediet over vijf jaar tot de normale gang van zaken zal behoren. Bij de huidige koplopers zou het fenomeen gemeengoed worden in twee op drie organisaties.

De vierdagenweek blijkt dan weer veel minder perspectieven te hebben. Minder dan een derde (31%) van de bedrijven zal over vijf jaar een vierdagenweek aanbieden. Het aantal Europese topmanagers dat zegt dat ze een vierdagenwerkweek toepassen in hun bedrijf bedraagt 17%. Met een respons van 34% komen de Belgische topmanagers op de tweede plaats, net achter de Nederlandse geïnterviewden (40%). Twee derden van de ondervraagden bevestigt nog altijd dat zij de komende vijf jaar geen vierdagenweek zullen toepassen. De grootste tegenstanders van deze praktijk zijn de Spaanse en Italiaanse topmanagers waar 2% van de ondervraagden zegt dat ze deze praktijk nu toepassen.

Voor de UPS Europe Business Monitor werden 1453 Europese topmanagers geïnterviewd, waaronder 101 Belgen. Nog een laatste weetje: bijna alle Britse bedrijven (96%) voeren een beleid tegen roken. In België zou dit het geval zijn bij 85% van de respondenten. De hoogste rooktolerantie is te vinden in Spanje en Duitsland, hoewel ook daar nog een meerderheid een beleid zegt te hebben.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen