< Terug naar overzicht

Flexibele verloning onder corona: doe ons maar wat extra gezondheid en wat minder extra vakantie

Een verrassing is het niet. Als werknemers een stukje van hun loon zelf mochten toewijzen binnen het kader van flexibele verloningsplannen, verschoof hun aandacht vorig jaar richting hospitalisatieverzekering en aanvullende gezondheidsverzekeringen. De belangstelling voor meer vakantiedagen blijft groot, maar ging er toch fors op achteruit.

Volgens gegevens van HR-dienstverlener SD Worx maakt de hospitalisatieverzekering voor gezinsleden de grootste sprong vooruit in de top tien van gekozen voordelen, gevolgd door de leasefiets en fietsvergoedingen en de aanvullende gezondheidsverzekeringen. Extra vakantiedagen zijn minder in trek.

Bijna een kwart (24 procent) van de werknemers die in 2020 een keuze maakten, koos voor deze extra verzekering. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2019. Ook de aanvullende gezondheidsverzekeringen (tandzorg, oogzorg, ambulante zorg, wachtpolis) stegen in populariteit van 11 naar 15 procent. Vier op tien werknemers kozen dus in 2020 voor gezondheidsvoordelen via de werkgever. Het jaar voordien was dit nog 22 procent. Het thema gezondheid komt zo bovenaan de top, tot op gelijke hoogte met pensioensparen en bijna op het niveau van extra vakantiedagen.

Extra vakantiedagen, al jaren de meest populaire keuze, waren in 2020 veel minder in trek. Gesloten grenzen, verplichte quarantaine of isolatie bij rode zones en tijdelijke werkloosheid bekoelden de vakantieplannen. In 2019 koos 66 procent voor extra dagen vakantie, in 2020 was dit nog 48 procent.

Voor het eerst in jaren stijgt de populariteit van het openbaar vervoer. Ook de leasefiets en de fietsvergoeding nemen in belang toe, maar de auto behoudt zijn plaats in de top drie. Vaak zit de wagen mee in budgetcreatie, wat meteen de keuzevrijheid en duurzaamheid verhoogt. Zo kan iedereen die een wagen nodig heeft voor de job, opteren voor een groenere wagen of een wagen van een lager budget. Met dat vrijgekomen budget kunnen dan andere dingen gedaan worden.

Bron: SD Worx

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen