< Terug naar overzicht

Flexibel werk is goed voor welzijn bouwvakkers (en andere arbeiders)

Het mogelijk maken van flexibel werk voor bouwvakkers leidde volgens een Brits onderzoek tot een spectaculaire stijging van het welbevinden. Zonder gevolgen voor budgetten en deadlines. Hoezo?

Het consultancybedrijf voor flexibel werken Timewise voerde samen met werkgeversorganisatie Build UK en vier grote bouwbedrijven een pilootstudie uit. Verscheidene vormen van flexibiliteit werden op de werven uitgetest, zoals vroeger starten en stoppen, werk op basis van output, glijdende werkuren en extra vakantiedagen in ruil voor overwerk.
De projecten werden uitgevoerd over een periode van 18 maanden, met groepen van tussen 14 en 120 werknemers. Eerste bevinding: alle experimenten hadden geen enkele negatieve invloed op budget of deadline.

Het opvallendste was echter de indrukwekkende stijging van het welbevinden bij de deelnemers.
• Het aantal werknemers dat het gevoel had dat zij voldoende tijd hadden om voor hun eigen gezondheid te zorgen, steeg van 48 naar 84 procent, plus 75 procent dus.
• Overwerk daalde van 51 naar 34 procent.
• Schuldgevoelens over later starten of vroeger stoppen dan collega’s daalden van 48 naar 33 procent.
• Het vertrouwen in afstandswerkers steeg, het wantrouwen daalde van 48 naar 33 procent.
• Er werd ook een hogere motivatie genoteerd.

Mogen we dit soort experimenten (en daarna goede praktijken) ook bij ons verwachten? Hopelijk wel, maar bezint eer ge begint. Als je eraan begint, zal je complexe operationele hinderpalen moeten overwinnen en een goede landkaart moeten tekenen.

Bron: timewise.co.uk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen