< Terug naar overzicht

Finland stopt experiment met basisinkomen

Eind 2016 kregen tweeduizend Finse werklozen een aangename verrassing: vanaf 2017 zouden ze twee jaar lang elke maand 560 euro ontvangen. Zomaar, zonder verplichtingen. De Finse regering wou uitproberen of het zo de werkloosheidsvallen kon vermijden, en of ze er meer mensen mee naar de arbeidsmarkt kon lokken.

Amper een jaar na de start is in alle stilte beslist om eind 2019 het experiment stop te zetten. De overheid gaat op zoek naar een andere manier om meer welvaart te realiseren. “We nemen afstand van het systeem van een basisinkomen”, zegt Miska Simanainen, onderzoeker voor de Finse sociale zekerheid.

De oorspronkelijke bedoeling was nochtans om het experiment in 2018 uit te breiden naar niet-werklozen. Dat die stap nooit plaatsvond, vindt Simanainen teleurstellend. Nochtans werd volgens hem aangetoond dat deelnemers fors minder stress ervaarden toen de betalingen begonnen. Maar het experiment heeft niet lang genoeg geduurd om definitieve conclusies te trekken.

De Finse minister van Financiën Petteri Orpo heeft al een vervangproject in gedachte, geïnspireerd op het Britse systeem van ‘universal credit’. Daarbij wordt een hulpbehoevende financieel gesteund bij de kosten van het levensonderhoud.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen