< Terug naar overzicht

Fileproblematiek verjaagt massa jobs uit Brussel

Bedrijven haalden de voorbije 3 jaar 7700 jobs weg uit het Brussels Gewest. Door deze delokalisatie naar elders in het land willen de organisaties hun personeel uren fileleed besparen.

Bedrijven halen jaarlijks zo’n 2500 banen weg uit Brussel om hun personeel over te plaatsen naar vestigingen in Vlaanderen en Wallonië. Tussen juni 2012 en juni 2015 zag het Hoofdstedelijk Gewest zo 7700 jobs verdwijnen naar elders in het land.

Dat blijkt uit een studie naar de dynamiek van de arbeidsmarkt door DynaM-Reg, een samenwerking tussen de drie gewesten, de federale Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven. Vooral de Brusselse mobiliteitsknoop wordt door werkgeversorganisaties aangehaald als reden om werknemers te herlokaliseren buiten de hoofdstad.

Brussels lek

In de studie wordt bekeken hoeveel banen er de voorbije jaren netto gecreëerd werden in de drie regio’s. In de jongste periode, tussen juni 2014 en juni 2015, kwamen er in het Vlaams Gewest 24.300 arbeidsplaatsen bij, in Brussel 1400 en in Wallonië 5100 jobs. Tot zover lijkt er niets aan de hand voor Brussel, maar toch is er op de achtergrond sprake van een leegloop. Bedrijven verschoven netto 2500 arbeidsplaatsen vanuit Brusselse vestigingen naar vestigingen in Vlaanderen. Ook uit Wallonië verdwenen op die manier 220 jobs. Vlaanderen kreeg er door de interregionale verschuivingen in bedrijven 2720 arbeidsplaatsen bij.

“Uit de cijfers blijkt dat er in Brussel een lek is waarbij bestaande jobs verplaatst worden naar de andere gewesten”, stelt Tim Goesaert, arbeidsmarktexpert aan de KU Leuven. “Het is niet allemaal eenrichtingsverkeer. Bedrijven die aanwezig zijn in meerdere gewesten, verschoven ook 6000 banen vanuit Vlaanderen naar Brussel en Wallonië, maar tegelijk kwamen er heel wat meer jobs bij vanuit de andere regio’s. Brussel is uiteindelijk de verliezer.”

Delokalisatie

68 procent van de Brusselse ondernemers stipte afgelopen zomer mobiliteit aan als hun belangrijkste pijnpunt. Volgens de bevraging door de werkgeversorganisatie Beci zou 48 procent van de Brusselse bedrijven overwegen op korte of middellange termijn een deel van hun activiteiten te delokaliseren uit Brussel.

Waarheen Brusselse bedrijven hun werknemers verplaatsen, valt volgens Goesaert moeilijk te zeggen. “Het kan gaan om stadsvlucht waarbij Brusselse jobs verhuizen naar de industriegebieden in de Vlaamse randgemeenten in Zaventem, Halle en Diegem, maar het kan ook dat ze verschuiven naar locaties elders in het land.” Om dat uit te klaren, wil DynaM extra onderzoek doen dat meer in detail gaat.

Bron: De Tijd (tijd.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen