< Terug naar overzicht

Fileleed doet werknemer nadenken over werk dichter bij huis

Een belastend woon-werkverkeer is niet alleen onaangenaam, het veroorzaakt ook meer stress op de werkvloer en meer uitputting op het einde van de dag. Medewerkers die dagelijks files moeten trotseren, hebben ook meer zin om de organisatie te verlaten en werk dichter bij huis te zoeken.

Dat blijkt uit een online-enquête van HR-dienstverlener Securex bij 2088 werknemers. Meer dan een derde (34 procent) van de Belgische werknemers vindt het woon-werkverkeer belastend.

Voor werknemers die in Brussel werken, loopt dit zelfs op tot 43 procent. De hoogste percentages vinden we terug in de provincies Namen (45 procent) en Luxemburg (53 procent). De laagste in Limburg en Oost-Vlaanderen (beide 27 procent), Vlaams-Brabant (28 procent) en Luik (29 procent).

Van de werknemers die het woon-werkverkeer belastend vinden, ervaart 72 procent stress op het werk, tegenover 60 procent bij degenen die geen hinder ondervinden.

Dezelfde trend geldt voor het vermoeidheidsgevoel. Werknemers die last ervaren van hun woon-werkverkeer voelen zich meer uitgeput na een werkdag (71 procent) dan degenen die geen hinder ervaren (61 procent).

“De belasting is echter niet noodzakelijk te wijten aan de afstand, maar eerder aan de onberekenbare verplaatsingstijd. De onzekerheid over hoe lang een traject zal duren, heeft volgens ons een grotere impact dan de afstand,” zegt Heidi Verlinden, HR Research Expert.

Werknemers met een belastend woon-werkverkeer hebben ook meer zin om hun organisatie te verlaten: bijna een derde (30 procent) van de werknemers die het woon-werkverkeer belastend vinden, is van plan op korte of lange termijn van werkgever te veranderen, vergeleken met 20 procent bij werknemers zonder belastend woon-werkverkeer.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen