< Terug naar overzicht

Fietsende werknemers besparen miljoenen

Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Ze verzuimen gemiddeld ruim één dag per jaar minder dan hun niet-fietsende collega’s. Fietsende medewerkers besparen u dus een pak geld.

Als werkgevers in Nederland fietsen naar het werk extra stimuleren, kan hun dit 27 miljoen euro per jaar besparen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse kennisinstituut TNO.
TNO onderzocht de relatie tussen fietsen naar het werk, de werkprestatie en ziekteverzuim in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook de motivatie van weknemers om wel of niet naar het werk te fietsen werd gepeild. Aan werkgevers is gevraagd naar de belangrijkste redenen om fietsen naar het werk te stimuleren.

De belangrijkste conclusies:

 • Werknemers die regelmatig de fiets nemen voor woon-werkverkeer, verzuimen gemiddeld één dag per jaar minder dan niet-fietsende collega’s. De potentiële winst van fietsen naar het werk is daarmee aanzienlijk. Als het aantal werknemers dat fietst naar het werk met één procent toeneemt, levert regelmatig fietsen naar het werk voor werkgevers een besparing op van circa 27 miljoen euro per jaar op.


 • Bijna een derde van de Nederlandse werknemers fietst regelmatig naar het werk. Gezondheid is de belangrijkste reden om de fiets te nemen. Voor de niet-fietsers zijn de belangrijkste belemmerende factoren: het te ver weg wonen, het weer, bezweet aankomen en de reistijd.


 • De overheid zal proefprojecten met bedrijven starten om het fietsen financieel aantrekkelijker te maken voor hun personeel.

  In ons land wordt een bedrijfsfiets dan weer fiscaal aantrekbaar. Meer hierover leest u via deze link.

  Bron: TNO

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen