< Terug naar overzicht

Federgon weerlegt kritiek over arbeidsongevallen

Tijdens de Internationale Dag voor Slachtoffers van Arbeidsongevallen, op 28 april, pleitten de vakbonden ACV en ABVV voor de verplichte oprichting van een CPBW in bedrijven met minstens 20 werknemers. In de marge van de actie wees het ACV ook met een beschuldigende vinger naar de uitzendsector. Ze vindt dat er te veel ongevallen gebeuren tijdens interimarbeid en stelt dat de sector te weinig maatregelen treft. Federgon, de federatie van uitzendbureaus, reageert verontwaardigd.

Jaarlijks sterven 2,2 miljoen mensen als gevolg van een arbeidsongeval. In België raakten volgens de recentste jaarcijfers meer dan 200.000 personen gewond. Bijna 15.000 hielden er een blijvende handicap aan over, 164 mensen verloren het leven. In KMO’s met minder dan 50 werknemers gebeuren volgens de vakbonden de meeste ongevallen en daarom willen ze dat er Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW’s) komen in ondernemingen vanaf 20 werknemers. Daarvoor voerden ze vorige donderdag actie. Unizo diende de vakbonden van antwoord: “De ongevallen hebben te maken met de sector en het type werk, niet met de grootte van de onderneming.”

Het ACV had in de Franstalige krant L’Echo echter ook kritiek op de uitzendsector. De christelijke vakbond vraagt meer veiligheidsmaatregelen binnen de sector. Frédéric Druck van Federgon reageert verbaasd op de aantijgingen: “Het ACV zetelt mee in Preventie & Interim (P&I), de organisatie voor preventie van arbeidsongevallen in de uitzendsector. Sinds de oprichting in 1999 is er een systematische daling van het percentage ongevallen (-18%, op het aantal arbeidsuren, red.) en van de ernst van de ongevallen (-14%). Dat is het resultaat van preventie- en sensibiliseringscampagnes bij alle actoren van de uitzendarbeid: arbeiders, gebruikers en uitzendkrachten. Wat kunnen wij nog meer doen?”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen