< Terug naar overzicht

Federale regering zal loonakkoord integraal uitvoeren

De federale regering zal het interprofessioneel akkoord (IPA) van de vakbonden en werkgevers volledig uitvoeren. Dat is het kernkabinet overeengekomen, ondanks enkele bedenkingen bij de soepelere brugpensioenregeling.

Donderdag ondertekende de Groep van Tien de tekst formeel, nadat de achterban van zowel werkgevers als vakbonden het licht op groen had gezet. Het was nog afwachten of de federale regering zou volgen. Die wilde eerst de budgettaire gevolgen tegen het licht houden. Donderdagmiddag stemde het kernkabinet dan in met het akkoord, dat voor dit en volgend jaar geldt.

Het interprofessioneel akkoord (IPA) of loonakkoord voorziet in een stijging van de lonen met maximaal 1,1 procent bovenop de indexering de komende twee jaar. Het ontwerpakkoord voorziet ook in een verhoging van de laagste uitkeringen en een verlenging van brugpensioenregelingen.

Moeilijke onderhandelingen in aantocht

De komende periode zal het akkoord verdere invulling krijgen in de verschillende sectoren. In sommige sectoren zal dat ongetwijfeld een moeilijke klus worden: niet overal zal er de maximale stijging van 1,1 procent inzitten.

Ook op nationaal niveau hebben de sociale partners nog belangrijk werk voor de boeg. Zo moet er voor eind maart een oplossing komen voor de discussie over de jeugdlonen. De regering wil lagere bruto minimumlonen (-6 procent) voor jongeren onder 21 jaar, maar gaf eerst de sociale partners de kans zich erover te buigen. Andere onderhandelingsthema’s zijn de digitalisering, de verdere harmonisering tussen arbeiders en bedienden en de bestrijding van burn-out.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen