< Terug naar overzicht

Federale ambtenaren staken op 26 april

De socialistische overheidsvakbond ACOD kondigt aan dat de ambtenaren op dinsdag 26 april 24 uur lang het werk neerleggen. Ze doen dat uit protest tegen de besparingsmaatregelen die genomen werden bij de recente begrotingscontrole.

De socialistische overheidsbond ACOD klaagt dat de regering-Michel “opnieuw het geld voor haar begrotingstekort gaat zoeken bij het personeel van de openbare sector.” Nochtans, zo klinkt het, hebben de Panama Papers “voldoende aangetoond dat er elders nog heel wat inkomsten te rapen vallen.”

De 24 urenstaking is momenteel een initiatief van de socialistische overheidsvakbond alleen, maar mogelijk zullen de andere bonden zich erbij aansluiten. De christelijke vakbond ACV en de algemene socialistische vakbond ABVV hebben wel al aangekondigd dat ze zullen betogen tegen de regeringsmaatregelen. Het ABVV zal op dinsdag 19 april betogen in Brussel, Charleroi en Luik, het ACV komt een dag later op straat in Brussel.

Aanleiding

De staking komt er omdat de socialistische vakbond de plannen verwerpt om het personeelsbestand bij de openbare diensten verder in te krimpen. "Een kwalitatieve dienstverlening aan de burger vraagt nu eenmaal om voldoende personeel”, motiveert de vakbond de actie.

Daarnaast klaagt de bond ook de nieuwe loon- en arbeidsvoorwaarden aan die de ambtenaren opgelegd worden. Volgens de ACOD wordt het aantal brugdagen afgebouwd, zal personeel makkelijker aan een andere werkplaats toegewezen kunnen worden, en moeten de ambtenaren langer gaan werken voor minder pensioen.

Waar wordt gestaakt?

De stakingsoproep geldt voor de federale overheidsdiensten Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën, Sociale Zekerheid, Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Mobiliteit en Vervoer, Economische Zaken, Fedasil, het Rekenhof en de parastatalen. Op heel wat plaatsen zal de dienstverlening aan de burger verstoord of onmogelijk zijn. De opsomming omvat ook de gevangenissen en de asielcentra.

De spoorwegen en luchtverkeersleiding bij Belgocontrol zijn niet betrokken, zo belooft Gino Hoppe, federaal secretaris van ACOD AMiO.

Bron: Deredactie.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen