< Terug naar overzicht

Federale ambtenaren kunnen binnenkort drie dagen per week thuis werken

Tot drie dagen thuiswerken zal voor federale ambtenaren binnenkort geen uitzondering meer zijn. Door in te zetten op telewerken, wil de federale overheid de huurfactuur doen dalen en tegelijk ambtenaren de kans geven op een meer moderne manier te werken.

Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten en zijn collega van Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert hebben een project klaar om vele miljoenen euro's te besparen op huurgelden én tegelijk ambtenaren ook op een meer moderne manier te laten werken.

“Vele duizenden ambtenaren begeven zich nog elke dag naar Brussel in bomvolle treinen of met veel fileleed, terwijl ze voor hun job die verplaatsing niet altijd hoeven te maken”, zegt Hendrik Bogaert. Bovendien zijn sommige kantoorruimtes zwaar onderbenut.

Zo betrekt de FOD Mobiliteit, die 1400 medewerkers telt, op dit moment twee kantoorgebouwen. “Maar als we de vloeroppervlakte van één van die kantoren optimaal benutten, kunnen alle medewerkers in één gebouw terecht”, zegt Bogaert. Een huurbesparing van 1,6 miljoen euro per jaar.

Ook de andere, veel grotere overheidsdiensten gaan nu deze efficiëntie-oefening maken. Zo berekende de Rijksdienst voor Pensioenen dat hij binnenkort 14 van de 34 verdiepingen van de Zuidertoren niet meer nodig heeft. Dat zou een jaarlijkse besparing van 6 miljoen euro opleveren.

Door nog meer in te zetten op telewerken, willen beide staatssecretarissen de huurfactuur voor de federale overheid doen dalen. “Tot drie dagen per week thuiswerken zal voor federale ambtenaren binnenkort geen uitzondering meer zijn”, aldus Bogaert. Volgens de overheidsdienst Maatschappelijke Integratie zal dat ertoe leiden dat hij een kwart minder kantoorruimte nodig heeft.

Omdat niet iedereen thuis de perfecte werkplek ter beschikking heeft, worden er in de bestaande overheidsgebouwen in de verschillende regio's satellietkantoren ingericht. Er wordt daarvoor op dit moment de laatste hand gelegd aan een reserveringssysteem, zodat ambtenaren er zeker van zijn dat er in zo'n satellietkantoor een bureau vrij is voor hen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen