< Terug naar overzicht

Familiebedrijven zoeken opvolging steeds vaker buiten de familie

Bij de overdracht van de eigendommen en het zeggenschap van de onderneming kijken familiebedrijven steeds vaker buiten de eigen familie. Zo blijkt uit een grootschalige studie van KMPG, uitgevoerd bij 1500 familiebedrijven in 27 Europese landen.

Familiebedrijven in Europa maken zich op voor een grootschalige overdracht van vermogens. Volgens de European Family Business Barometer van KPMG zou er de komende jaren bijna 3 biljoen euro naar de volgende generatie doorgesluisd worden.

Vooral bij grote ondernemingen

Opvallend is dat er voor de overdracht van het dagelijks bestuur van de onderneming steeds vaker buiten de familie gezocht wordt. Nu nog heeft ruim 80 procent van de ondernemingen een CEO die deel uitmaakt van de familie. Maar niet meer dan 60 procent van de ondernemingen verwacht dat dat ook in de toekomst zo zal zijn. Vooral oudere familiebedrijven met meer dan duizend werknemers aan boord zien de leiding naar een externe partij verschuiven. Iets meer dan de helft van de grote familiale ondernemingen is daarvan overtuigd.

Deze families beseffen wellicht dat de groei van hun onderneming en de toenemende complexiteit waarin ze opereren een meer ervaren en robuuster management vragen. Voor bedrijven met soms vijf of zes generaties in de onderneming zorgt de aanstelling van een externe leider vaak ook voor minder spanning binnen de familie.

Bron: KPMG

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen