< Terug naar overzicht

Familiale ondernemers ongerust over opvolging

Bijna de helft van de ondernemers is ongerust over de opvolging, en vier op tien weet niet wat ze moeten doen als het bedrijf niet in familiehanden blijft.

Dat blijkt uit een enquête van Voka bij 900 ondernemers. Zes op de tien respondenten hoopt dat het bedrijf in handen van de familie blijft, en ziet het liefst de kinderen de zaak voortzetten (54 procent).

Toch heeft 68,5 procent nog geen idee wat er met het bedrijf zal gebeuren wanneer men stopt. Bijna de helft van de respondenten is ronduit ongerust over de opvolging.

De resultaten van de enquête tonen drie groepen: ondernemers die zich zorgen maken over hoe ze de opvolging kunnen regelen zonder een van de kinderen tekort te doen.

Een tweede groep wil absoluut niet dat de kinderen het roer overnemen omdat ze zelf ervaren hoe moeilijk het is om een zaak te runnen. Vooral veertigers zijn die mening toegedaan.

Ongeveer de helft ziet zijn kinderen het bedrijf liever niet overnemen en 60 procent verwacht dat hun kinderen het bedrijf ook niet zullen overnemen.

Een derde groep zijn de ondernemers die hun opvolging tot in de puntjes hebben geregeld. Het gaat vooral om zestigplussers. Voor 65 procent van deze groep staat vast wie de fakkel zal overnemen.

De overname regelen is een ding, loslaten iets anders. Ruim 70 procent zegt na het overlaten van het bedrijf, achter de schermen een oogje in het zeil te blijven houden.

Bron: Voka

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen