< Terug naar overzicht

Facebook heeft geen invloed op sollicitaties

De kans is klein dat je tijdens een sollicitatiegesprek vragen krijgt over je profiel op Facebook, Netlog of andere ‘social media’.

Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van jobsite StepStone. Bijna 11.000 werkzoekenden uit acht landen namen aan dit onderzoek deel. De overgrote meerderheid van de deelnemers kreeg nog nooit vragen over hun ‘social media’-profiel tijdens een sollicitatiegesprek.

 • Meer dan 90 procent van de Belgen is tijdens een sollicitatiegesprek nog nooit geconfronteerd met persoonlijke gegevens die te lezen zijn op hun profiel op ‘social media’.

 • 6 procent heeft wel al vragen gekregen over persoonlijke informatie over hen die op het internet te vinden is.

 • 3 procent is er niet zeker van, maar kreeg toch verdacht veel vragen over hun privéleven tijdens een eerste gesprek.


 • “Blijkbaar gaan rekruteerders minder informatie zoeken op ‘social media’ dan gedacht. Uit ons onderzoek blijkt dat ze kandidaten niet vaak rechtstreeks confronteren met persoonlijke informatie die ze vonden op ‘social media’. Vooral voor het aanwerven van managers en specialisten worden nog altijd de klassieke methodes gebruikt. Tijdens gesprekken en testen probeert men zoveel mogelijk te weten te komen over de persoonlijkheid van sollicitanten”, zegt Jan Heiremans van StepStone België.

  De cijfers zijn in alle landen in Europa bijna dezelfde. In Zweden worden ‘social media’ het minst gebruikt bij rekruteringen en in Noorwegen het meest. Zo’n 10 procent werd daar al eens geconfronteerd met informatie vanop hun profiel tijdens een jobinterview.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen