< Terug naar overzicht

Extraatjes scoren beter dan gewoon loon

De extralegale voordelen die een werkgever uitdeelt – van maaltijdcheque over gsm tot bedrijfswagen en aanvullend pensioen – stemmen de Vlaamse werknemers veel meer tevreden dan hun ‘gewone’ loon. Toch gaan deze beloningen aan bepaalde groepen werknemers voorbij.

Het Grote Beloningsonderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School, waarover De Standaard bericht, biedt nieuwe inzichten rond het gebruik en de appreciatie van extralegale voordelen door werkgevers en werknemers.
De populairste extra legale voordelen die door de Vlaamse bedrijven aan hun personeelsleden (of aan groepen personeelsleden) worden toegekend zijn: gratis gsm of laptop, bedrijfswagen, maaltijdcheques, hospitalisatie- en overlijdensverzekering en aanvullend pensioen (willekeurige volgorde).
Die extraatjes bovenop het klassieke loon zijn voor grote groepen werkende Vlamingen een vanzelfsprekendheid geworden, zeg maar een verworvenheid. En voor de werkgevers zijn ze een onmisbaar onderdeel geworden van hun beloningsbeleid.
Daarenboven is de tevredenheid over de extraatjes relatief groot. Terwijl de helft van de Vlamingen tevreden is met zijn loon, zijn bijna drie op de vier tevreden over de extraatjes.
Toch zijn er nog grote verschillen, zo leert het Grote Beloningsonderzoek waarin een vergelijking van het voordelenpakket voor arbeiders met dat voor bedienden en kaderleden is opgenomen.

Kaderleden en bedienden


Bij de kaderleden worden de hoogste percentages opgetekend. Bijna negen op de tien beschikken over een aanvullend pensioen en een hospitalisatieverzekering.
Een ruime meerderheid van de bedienden (tussen 60 en 70 procent) geniet van dezelfde voordelen.

Arbeiders


Bij de arbeiders ligt dat anders. Slechts de helft van de arbeiders krijgt van zijn werkgever een hospitalisatieverzekering. Voor een aanvullend pensioen zakt dat aantal tot minder dan 40 procent.
Erg opvallend is dat slechts 18 procent van de arbeiders kan terugvallen op een speciale invaliditeitsverzekering, terwijl dat voor leidinggevende kantoorwerkers – die in principe minder risico op een arbeidsongeval lopen – 69 procent bedraagt.
Zelfs de populaire maaltijdcheques gaan aan veel arbeiders voorbij. Nauwelijks een op de drie van de blue collars heeft maaltijdcheques, tegen bijna twee op de drie van de bedienden en kaderleden.

Ruimte voor optimalisatie


Volgens professor Xavier Baeten (foto) van de Vlerick Management School illustreert dit grote onderscheid “dat het debat over de harmonisering van de statuten van arbeiders en bedienden veel complexer is dan de vraag naar gelijke opzegtermijnen”.
Baeten merkt voorts op dat er nog “veel ruimte is voor een optimalisatie van de extralegale voordelen”. Zelfs bij de kaderleden en bedienden. “Slechts zes op de tien krijgen maaltijdcheques, terwijl dat fiscaal toch een handig beloningsinstrument kan zijn. Bovendien weet iedereen of hij die cheques krijgt of niet. Dat ligt anders met bijvoorbeeld een overlijdensverzekering. Eén op de tien van de bedienden weet niet of er in zijn bedrijf zoiets bestaat. En zeven procent van de bedienden weet niet of zijn werkgever betaalt voor een tweede pensioen. Die onwetendheid maakt dat veel werknemers de financiële inspanning door het bedrijf niet eens opmerken.”

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen