< Terug naar overzicht

Extra ouderschapsverlof voor alleenstaande ouders

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle lanceert een voorstel voor extra ouderschapsverlof voor alleenstaande thuiswerkende ouders. Gezinsbond en Ligue des familles waarderen de tegemoetkoming voor alleenstaande ouders en pleiten voor verdere uitbreiding naar alle jonge gezinnen.

Gezinsbond en Ligue des familles vragen al enkele weken een specifiek verlof voor ouders met jonge kinderen of kinderen met bijzondere zorgnoden. Ze lanceerden ook een petitie die op een week tijd meer dan 16.000 handtekeningen opleverde. De gezinsorganisaties zijn teleurgesteld dat de regering hier niet op ingaat, maar verwelkomen het voorstel van minister Muylle om het ouderschapsverlof tijdelijk uit te breiden voor alleenstaande ouders. Het voorstel moet wel nog worden goedgekeurd door de regering.

Concreet: alleenstaande ouders zouden tot 30 juni zonder veel rompslomp deeltijds ouderschapsverlof kunnen opnemen zonder dat dit hun rechten later dit jaar of wanneer de kinderen groter zijn in het gevaar brengt. “Dit is alvast voor een deel van de gezinnen een oplossing om werk en gezin beter te kunnen combineren, maar helaas niet voor alle gezinnen die er op dit moment echt behoefte aan hebben”, zeggen beide gezinsorganisaties.

Al sinds de start van de lockdown krijgen de Gezinsbond en de Ligue des familles heel veel bezorgde signalen van ouders over de moeilijke combinatie van thuiswerk en de zorg voor kinderen. Zeker gezinnen met jonge kinderen (baby’s, peuters en kleuters), alleenstaande ouders, gezinnen waar de opvang door één ouder moet gebeuren, pleeggezinnen en gezinnen waar de kinderen extra zorg nodig hebben omwille van een handicap getuigen dat het heel moeilijk is om hun gewone werkuren aan te houden.

Dit is voor een deel van de gezinnen een oplossing. Maar er is nog veel onduidelijkheid. Wat met de vergoeding? Voor alleenstaande ouders is het net moeilijk om ouderschapsverlof te nemen omdat daar een stevig prijskaartje aan vasthangt. Wat met pleegezinnen en zelfstandigen die geen recht hebben op ouderschapsverlof? Ook kunnen enkel alleenstaande ouders er gebruik maken en is het geen oplossing voor veel andere gezinnen.

Bron: Gezinsbond

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen