< Terug naar overzicht

Examenperiode verhoogt ook stress bij ouders

Bijna zeven op de tien van de ouders met studerende kinderen ervaart meer stress tijdens de examenperiodes dan tijdens de rest van het jaar. Ouders hebben vooral last van slaapstoornissen en voelen zich angstig en onrustig, zowel thuis als op het werk.

Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Kinderbijslagfonds Partena bij ongeveer 1000 Belgische ouders met schoolgaande kinderen. 69 procent van de ouders ervaart meer stress tijdens de examenperiodes dan tijdens de rest van het jaar.

Mama’s en papa’s lopen gedurende de examenperiode meer humeurig rond en tal van lichamelijke kwaaltjes steken de kop op. Slechts 32 procent van de ouders slaapt in deze periode rustig. Een meerderheid geeft toe dat ze zich bang en onrustig voelen en sneller boos (77 procent) en geïrriteerd (68 procent) zijn wanneer hun kinderen examens hebben. Op het werk uit zich dat vooral in gejaagdheid en een verlies aan geduld (56 procent).

Vooral ouders met kinderen in het secundair technisch- en beroepsonderwijs ervaren veel stress (79 procent). Ook bij gezinnen met drie of meer kinderen (74 procent) ligt het stressniveau een stuk hoger.

Een meerderheid (64 procent) wil tijdens de examenperiode meer tijd besteden aan hun kinderen. Twee op de drie ouders zegt dan ook dat hun balans werk en privéleven verstoord is tijdens de examenperiode. Bijna de helft wil dan ook zijn werkritme aanpassen tijdens de examenperiode, hetzij door het nemen van verlof (52 procent), hetzij door gebruik te maken van flexibele of glijdende uren (43 procent).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen