< Terug naar overzicht

Eva Mattheeussen (DHL): vrouwen empoweren vanuit Dubai

Belgen nemen overal ter wereld HR-verantwoordelijkheden op. Sommigen zijn korte tijd in het buitenland, anderen hebben ons land definitief verlaten. Bij DHL in Dubai vonden we Eva Mattheeussen, HR Lead voor het Midden-Oosten en Afrika.

 

Ook in Dubai ziet het dagelijks leven er sinds de corona-epidemie anders uit, met verplichte mondmaskers op straat, handschoenen in de supermarkten en nu en dan zelfs een avondklok. “Voor mij is dit een grote aanpassing”, vertelt Eva Mattheeussen van DHL wanneer we eind mei met haar videobellen. “Ik ben het gewoon om veel te reizen, nu kom ik mijn appartement amper uit en heb ik zelfs tijd om te koken.”

Zelfs als de maatregelen straks versoepelen, zal het allicht nog een poos duren vooraleer Mattheeussen haar job weer zoals voorheen kan uitvoeren. De dertig HR-medewerkers die ze aanstuurt, zitten verspreid over Afrika en het Midden-Oosten. “Ik vermoed dat we in de toekomst sowieso minder zullen reizen en meer vanop afstand zullen vergaderen.”

Afrikaanse groeimarkten

Het grote buitenlandse avontuur van Eva Mattheeussen begon tien jaar geleden, kort nadat haar werkgever DHL besloot om het Europese hoofdkwartier in Brussel te sluiten. “Ik stond op het punt een contract bij een andere werkgever te tekenen toen DHL me een project van drie maanden in Singapore voorstelde. Ik ben erop gesprongen en ben er uiteindelijk een jaar gebleven.” Vanuit Singapore zette ze de HR-structuur en -capaciteit voor de Afrikaanse groeimarkten op poten. Toen dat min of meer was afgerond, kreeg ze het aanbod om de plannen ter plaatse te gaan uitrollen en naar Nairobi in Kenia te verhuizen.

In 2013 volgde een nieuwe stap en kwam Mattheeussen op het hoofdkwartier in Dubai terecht. “Die stad zei me aanvankelijk helemaal niets”, vertelt ze. “Eigenlijk heb ik me vooral door de functie laten leiden.” In het Midden-Oosten kreeg ze de kans om met een team samen te werken en de HR-agenda voor de hele regio in goede banen te leiden.

Stimulerende werkplek

In Dubai vormt Mattheeussen een tandem met de Senegalese CEO Amadou Diallo. “Met Amadou zat ik snel op dezelfde golflengte. Ook hij legt de nadruk op engagement en betrokkenheid. Hij verwacht van ons, de leidinggevenden, dat we in de eerste plaats people managers zijn.”

Een initiatief waarop ze erg trots is, is Women at DHL Global Forwarding, een programma om vrouwen in logistiek, en bij DHL in het bijzonder, meer naar de voorgrond te brengen. Een veertigtal vrouwen uit de organisatie neemt nu deel aan een leiderschapstraject en krijgt extra stimulansen om zich te tonen. Het programma moedigt hen ook aan om andere vrouwen mee te trekken en een leidinggevende rol te laten opnemen. “Ik merk dat het westen soms een verkeerd beeld heeft van de verhoudingen tussen mannen en vrouwen hier. Ik zie in elk geval steeds meer lokale vrouwen de handschoen opnemen. Er beweegt zeker iets. Het respect voor vrouwen is ook groter dan de buitenwereld vaak denkt. Mijn ervaring op dat vlak is in elk geval niet negatief.”

Lees het volledige verhaal in HR Square. Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.
Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen