< Terug naar overzicht

Europese werknemer gelooft er weer in, Belg is iets banger

Het vertrouwen van de Europese voltijdse werknemer stijgt. Hij gelooft opnieuw, meer dan tijdens de voorbije zes maanden, dat hij het komende jaar zijn job kan behouden. Lukt dat niet, dan vindt hij wel een vergelijkbare baan, denkt hij. De stijging van dit vertrouwen is Europees en mondiaal. Vooral Japan, Spanje en de Scandinavische landen scoren beter dan in mei 2004. Het vertrouwen van de Belg neemt slechts lichtjes toe en staat nog op een laag pitje.

Right Management Consultants organiseert tweemaal per jaar de ‘Career Confidence Index’, in 18 landen. Die vertrouwensindex is het gemiddelde percentage van de antwoorden van werknemers op de volgende twee vragen: “Hoe hoog schat u de mogelijkheid in dat u persoonlijk wordt ontslagen in de komende 12 maanden?” en “Hoe hoog schat u de kans in dat iemand die vandaag ontslagen wordt, snel een gelijkaardige job vindt, met behoud van loon?” Wereldwijd bedraagt de score 51,2 en Europees 52,4 (in vergelijking met respectievelijk 50,0 en 50,1 zes maanden geleden.


België kent een lichte verhoging van de index van 50,8 naar 51,4 maar het vertrouwen is nog niet zo groot. Bijna 20% van de geïnterviewden noemt de kans om ontslagen te worden in de komende 12 maanden reëel. Daarnaast schat 75% van de Belgische geïnterviewden de kans om na ontslag een gelijkaardige baan met behoud van hetzelfde loon te vinden als moeilijk tot zeer moeilijk.


De Career Confidence Index is gebaseerd op telefonische interviews met een willekeurig staal van 300 tot 1000 voltijds werkenden per land. Voor de huidige resultaten werden de interviews gehouden in september-oktober 2004. De rondvraag vond plaats in Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Korea, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland en de VS.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen