< Terug naar overzicht

Europese topmanagers lopen loonachterstand op Amerikaanse in

Salarissen en bonussen van topmanagers in Europese bedrijven liggen nu vaak hoger dan deze voor vergelijkbare posities in Amerikaanse bedrijven. Niettemin genieten CEO’s van grote Amerikaanse ondernemingen veel hogere vergoedingen op lange termijn (vooral aandelenopties). Tot die conclusie komt Hay Group op basis van zijn recentste salarisonderzoek. En welke positie nemen de Belgen in?


De consultants van Hay Group analyseerden de salarisgegevens van 1000 managers in 153 bedrijven, verspreid over 11 Europese landen en vergeleken deze met de Amerikaanse gegevens. Ze vonden dat de gedelegeerd bestuurder van een onderneming met 30 miljard dollar omzet zowel in de VS als in Europa gewoonlijk tot 2 miljoen dollar verdient. Wanneer echter ook de verwachte waarde van vergoedingen op langere termijn wordt meegerekend, komt de Europeaan uit op 4 miljoen, tegenover een gigantische 10 miljoen voor de Amerikaan.Daar staat dan weer tegenover dat grote Europese bedrijven doorgaans beter betalen voor sleutelfuncties of hoofden van sleuteldivisies. Veel van deze managers verdienen evenveel of meer dan hun Amerikaanse evenknieën, ook als men de aandelenopties meerekent.
Het verhaal is natuurlijk niet eenduidig. Binnen Europa bestaan er grote verschillen in de beloningspraktijk. De hoogste basissalarissen voor (top)managers worden opgestreken in het Verenigd Koninkrijk. De hoogste bonussen zijn in Duitsland te rapen. Aandelenopties en aanverwante zijn het meest aanwezig in Duitsland en Frankrijk. Deze twee landen betalen ook het hoogste totaalpakket, tot 30% boven het Europese gemiddelde. De laagste managerslonen worden opgetekend in de Scandinavische landen (tot 30% minder dan het Europese gemiddelde).En waar zitten de Belgen? Tussen 10 à 25% onder het Europese gemiddelde voor het basisloon, hoewel dat volgens sector een groot verschil kan maken. Voor de bonussen zitten we op het Europese gemiddelde. De waarde van de aandelenopties is iets lager dan het Europese gemiddelde. Zo weet u meteen waar u uw volgende baan kunt zoeken.

Lees meer over

1 reactie

  • Op 03 november 2015 om 09u32, zei Personeelsverantwoordelijke HR Afdeling:

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen