< Terug naar overzicht

Europese ‘scale-ups’ worstelen met professioneel personeelsbeleid

Het pad naar succes van ‘scale-ups’ verloopt veelal hobbelig. Ook zijn ze ondanks hun imago niet zo vernieuwend. Ze zijn actief in alle sectoren en in alle gradaties van innovatie. Uit een studie over Europese scale-ups blijkt dat het belang van een professioneel HR-beleid onderschat wordt. Al worden scale-ups die externe investeerders aan boord hebben professioneler gemanaged en staan ze verder op het vlak van internationalisering, innovatie en talentmanagement.

Het traditionele beeld van de scale-up als hoogtechnologisch bedrijf klopt niet. Slechts een op tien Europese scale-ups is actief in de ICT-sector en slechts vier procent in biotech of healthcare. Bovendien geeft slechts een kwart van de scale-ups aan een product of dienst gecreëerd te hebben dat nieuw is op wereldschaal. Ongeveer een derde zegt zelfs helemaal niets nieuws te hebben. Gemiddeld zijn scale-ups dus niet zo innovatief als algemeen wordt aangenomen. Hier lopen scale-ups actief in ICT en in biotech of healthcare voor op de rest.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Vlerick Business School in opdracht van Scale-Ups.eu. Enerzijds baseerden professor Veroniek Collewaert, professor Sophie Manigart en post-doctoraal onderzoeker Thomas Standaert zich op informatie over ruim 80.000 scale-ups in acht Europese landen. Anderzijds onderzochten ze specifiek de managementpraktijken via een gerichte enquête bij 124 van deze scale-ups. Om te kunnen spreken van een scale-up moet het bedrijf in kwestie sinds de oprichting minstens 1 miljoen dollar opgehaald hebben bij investeerders of moet het een gemiddelde jaarlijkse groei in sales of tewerkstelling van minstens 20 procent per jaar gekend hebben over een periode van drie jaar.

Externe financiering motor van professionalisering

Ambitie om te groeien alleen volstaat niet. Uit het Scale-Ups.eu-rapport blijkt dat scale-ups vijf grote uitdagingen identificeren waarmee ze worstelen inzake verdere groei. Overheen alle vijf blijkt dat externe financiering een groot verschil maakt: scale-ups die reeds externe investeerders aan boord hebben, staan veel verder in hun professionalisering dan zij die vooral afhankelijk zijn van eigen middelen.

De eerste en grootste uitdaging is rekrutering en talentmanagement. Een op drie scale-ups ziet het vinden en behouden van werknemers als de grootste uitdaging. Bovendien leert het onderzoek dat deze bedrijven nog niet ver staan qua HR-professionalisering. Zo rekruteert slechts 40 procent in het buitenland. Slechts een kwart schakelt rekruteringsbureaus of headhunters in en amper 36 procent beschikt over een onboardingproces voor nieuwe werknemers.
Scale-ups met externe financiering staan veel verder in hun HR-beleid en hebben eveneens veel baat bij de ontwikkeling van een professioneel HR-beleid.

Ook het vinden van voldoende financiering, toegang tot de markt, leiderschap en infrastructuur zien scale-ups als belangrijke uitdagingen om te groeien.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen