< Terug naar overzicht

Europese mannen en vrouwen een klein beetje meer gelijk

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Europa neemt af, maar de vooruitgang gaat traag. Op het vlak van werkgelegenheid, loon en vertegenwoordiging blijft de ongelijkheid evenwel een hardnekkig probleem.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd jaarverslag van de Europese Unie. Volgens het verslag over de gelijkheid van mannen en vrouwen zijn de genderverschillen de laatste jaren beduidend kleiner geworden. Al zijn er tussen de lidstaten grote verschillen.

Niettemin verdienen vrouwen nog steeds 16,4% minder dan mannen. Anderzijds is de arbeidsparticipatie van vrouwen dankzij zware investeringen in kinderopvang gestegen van 58% in 2002 naar 63%.

Sinds de invoering van positieve maatregelen in 2010 is het aandeel vrouwen in raden van bestuur gestegen van 11% tot 17,8%.

Maar daarmee is de EU er nog niet. Bij het huidige tempo zal het bijna 30 jaar duren vooraleer 75% van de vrouwen een betaalde baan heeft (het EU-streefcijfer), 70 jaar vooraleer gelijke beloning een feit is, en 20 jaar vooraleer er in de nationale parlementen sprake is van een gelijke verdeling (minstens 40% van elk geslacht). Vandaag zijn slechts 27% van alle parlementsleden in de Europese Unie vrouwen.

Bron: Europese Commissie

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen