< Terug naar overzicht

Europese blauwe kaart komt eraan

De regeringen van de Europese lidstaten hebben definitief de ‘blauwe kaart’ goedgekeurd, een arbeidsvergunning voor hoger opgeleide immigranten. De kaart moet illegale migratie ontmoedigen en legale migratie stimuleren. Werkgevers die illegalen inzetten, riskeren voortaan ook een reeks sancties.

Met de blauwe kaart wil Europa concurreren met de Amerikaanse ‘green card’ en de EU aantrekkelijker maken voor gediplomeerde mensen uit niet-Europese landen. Zo zouden de lidstaten makkelijker aan gekwalificeerde arbeidskrachten moeten raken.
De arbeidsvergunning wordt over twee jaar ingevoerd en zal tot vier jaar geldig zijn, en dat enkel in het land waar hij wordt uitgereikt.

Sensibiliseren


Met de sancties voor werkgevers die arbeidskrachten tewerkstellen zonder papieren, wil de EU zowel bedrijven als particulieren sensibiliseren in de strijd tegen clandestiene immigratie. In Europa zouden tussen 4,5 en 8 miljoen arbeidskrachten zonder papieren aan het werk zijn in de bouw, de landbouw en het hotelwezen. In België zou het totale aantal tussen de 40.000 en 140.000 liggen.

Sanctioneren


Concreet kunnen de sancties betekenen dat zowel de bedrijven als hun directe onderaannemers die in overtreding zijn, gekregen overheidssteun moeten terugbetalen, voor een periode van vijf jaar uitgesloten worden van openbare aanbestedingen of, in het ergste geval, verplicht worden hun bedrijf te sluiten. Bij zware overtredingen kunnen ook boetes opgelegd worden en strafrechtelijke sancties getroffen worden.
Het sanctioneringssysteem treedt in 2011 in werking.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen