< Terug naar overzicht

Europees parlement volgt havenarbeiders tegen Commissie in

Met een kleine maar voldoende meerderheid sprak het Europees parlement zich uit tegen het ontwerp van havenrichtlijn, dat het lossen en laden van schepen door niet-erkende dokwerkers moest mogelijk maken. De stemming heeft een zekere historische waarde omdat het één van de eerste keren is dat gecombineerde syndicale en politieke actie een beslissing van de Europese Commissie in de wielen rijdt.


De Europese havenarbeiders – de Belgische op kop – voerden al geruime tijd en met veel spektakel actie tegen de liberalisering van de havenarbeid uitgesproken. Daarbij kregen ze de opvallende steun van onder meer toenmalig europarlementslid en huidige Belgische staatssecretaris Kathleen Van Brempt. Waren de reacties op de stemming bij de dokwerkers euforisch, dan doet ook de staatssecretaris geen moeite om haar tevredenheid te temperen.

Samen met federaal minister van Werk Frank Vandenbroucke en europarlementslid Anne Van Lancker (alle sp.a) stelt Van Brempt het als volgt: “In België wordt het laden en lossen voorbehouden aan erkende havenarbeiders die hiervoor een opleiding moeten volgen. De liberaliseringsplannen van Europa zouden het laden en lossen van schepen ook aan de scheepsbemanning toestaan, de zogenaamde zelfafhandeling. Door zelfafhandeling toe te laten, werd de poort opengezet voor ongeschoolde lageloonwerkers en onveiligheid in onze havens. De acties van de Vlaamse vakbonden en europarlementsleden hebben vruchten afgeworpen. Dat stemt mij tevreden. Veiligheid gaat voor alles. Ik hoop dat sociale overwegingen de bovenhand nemen in discussies over liberaliseringen. Europa zal nog heel wat liberaliseringsdossiers op tafel gooien. Het mag zich daarbij niet blindstaren op economische overwegingen. Europa moet rekening houden met de gevolgen voor de werknemers. Als de Europese Commissie sociale overwegingen niet op de eerste plaats zet, verliest ze alle legitimiteit.”


Vandenbroucke en Van Brempt zullen nu stappen ondernemen om de verzoenbaarheid van de Wet Major en de Europese verdragen te onderbouwen door nieuwe uitvoeringsbesluiten die moeten zorgen voor een uniforme erkenning van de havenarbeiders in alle Belgische havens.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen