< Terug naar overzicht

Europa wil maatregelen tegen onderbetaling vrouwen

De Europese Commissie legt een EU-quotum van 40 procent vrouwen in raden van bestuur opnieuw op tafel. Daarnaast wil ze ook maatregelen om de genderloonkloof te verkleinen.

De Europese Commissie trekt een al in 2012 afgeketst voorstel uit een la om vrouwen meer kans te geven op een topfunctie in het bedrijfsleven. Het plan verplicht EU-landen tot de wettelijke invoering van een quotum van 40 procent vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in leidinggevende banen in het bedrijfsleven: slechts 8 procent van de CEO’s van de grootste bedrijven in Europa is vrouw.

De invoering van een Europees vrouwenquotum ligt al jaren erg gevoelig. Een aantal EU-landen, waaronder Nederland, hamert erop dat arbeidsmarkt en sociale wetgeving nationale aangelegenheden zijn, waarmee Brussel zich niet heeft te bemoeien. Al sinds eind 2012 houden deze lidstaten, die samen een ‘blokkerende minderheid’ vormen, het voorstel over een Europees vrouwenquotum tegen.

Voorts wil de Europese Commissie de strijd aanbinden met de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vrouwen worden gemiddeld 16 procent minder betaald voor hetzelfde werk. De Commissie zint erop bedrijven te dwingen tot openheid over de salarisstructuren om discriminatie tussen de geslachten tegen te gaan. De Eurocommissarissen Vera Jourova (Waarden en Transparantie) en Helena Dalli (Gelijkheid) zullen overleggen met werkgeversorganisaties, vakbonden, experts en het publiek. Ze willen later dit jaar met wettelijke maatregelen uitkomen, want “de onderbenutting van vrouwen kost de EU 6 procent van haar welvaart tot 2050”.

Volgens hen is actie nu geboden, omdat de digitalisering van de economie verder voortschrijdt. Die is in het nadeel van vrouwen omdat zij relatief weinig werkzaam zijn in de ICT-sector (17 procent).

Bron: FD

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen