< Terug naar overzicht

Europa vervolgt regering voor nalatigheid in informatie en raadpleging werknemers

De Europese Commissie start een rechtsprocedure tegen de Belgische regering omdat deze nog steeds niet in regel is met de Europese richtlijn inzake informatieverschaffing en raadpleging ten opzichte van werknemers.

De Europese richtlijn, die dateert uit 2002, verplicht alle lidstaten tot minimale werknemersrechten op informatie en overleg. Sommige leden van de EU, waaronder Belgiƫ, moesten bijgevolg hun arbeidsrecht aanpassen en voorzien in een recht op informatie en overleg in alle bedrijven. Ze werden wel vrij gelaten om zelf te bepalen of de verplichtingen zouden ingaan voor bedrijven met minstens 50 werknemers of reeds in ondernemingen met maar 20 werknemers. Het lijkt alsof deze keuzemogelijkheid nu het debat over de richtlijn terug voedt.
Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) moet de regering immers niet veel doen om zich aan te passen aan de Europese richtlijn. De werkgeversorganisatie is van mening dat de Belgische sociale wetgeving reeds voor 99% in overeenstemming is met de richtlijn. Net als de vakbond ACV roept het VBO de regering op om dringend de nodige aanpassingen te doen, maar volgens het VBO volstaat het ervoor te zorgen dat in ondernemingen tussen 50 en 100 personeelsleden voortaan ook economische informatie over de onderneming verspreid wordt.
Het ACV neemt hiermee echter geen genoegen: de vakbond wil een syndicale delegatie invoeren in ondernemingen vanaf 20 werknemers.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen