< Terug naar overzicht

Europa schaft loonindex niet af en legt geen hogere pensioenleeftijd op

De Europese Unie zal de lidstaten niet verplichten om de pensioenleeftijd te verhogen. Ook het loonbeleid blijft een lokale aangelegenheid.

Begin februari pleitte de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een Europees competitiviteitspact. Daarin stelde ze onder meer voor om de automatische loonindexering af te schaffen en de pensioenleeftijd verplicht op te trekken.

Haar plannen wekten veel wrevel op bij de andere lidstaten. In een poging om het ongenoegen rond het Duitse voorstel te milderen, hebben Europees president Herman Van Rompuy en commissievoorzitter José Manuel Barrosso een Europees competitiviteitspact opgesteld dat tegemoet komt aan de kritiek van de andere lidstaten. Het plan wordt volgende week vrijdag op een speciale top voorgesteld.

In het nieuwe plan wordt de automatische indexaanpassing niet expliciet verboden. Een voorstel dat vooral in eigen land onder vuur lag. Het plan voorziet wel een in een mechanisme om toezicht te houden op de lonen en productiviteitsniveaus, waardoor landen de loonkosten meoten doen dalen als die te hoog worden.

Landen worden dus niet gedwongen de automatische indexaanpassing af te schaffen, maar ze moeten dan wel andere maatregelen nemen om de loondruk te doen dalen.

Ook het verplicht optrekken van de pensioenleeftijd, lokte veel kritiek. In de plaats komt nu een systeem om op te volgen in welke mate de pensioenvoorwaarden kunnen behouden blijven, rekening houdend met het bestaande budget.

Bron: De Tijd/IntermediairPW

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen