< Terug naar overzicht

"Europa moet eerst zijn fundamenten versterken om zijn ‘way of life’ veilig te stellen"

Pieter Timmermans, bestuurder-directeur-generaal van werkgeverskoepel VBO, heeft een toespraak gehouden voor de Tripartiete Sociale Top van 28 oktober. In aanwezigheid van de voorzitter van de Raad, de voorzitter van de Europese Commissie en van de Europese eerste ministers hield hij een pleidooi om de fundamenten te versterken om de Europese 'way of life' veilig te stellen.

De boodschap van Pieter Timmermans was toegespitst op het pad dat Europa op dit ogenblik moet volgen om zijn ‘way of life’ en zijn sociale zekerheid te kunnen blijven garanderen in de komende jaren en voor de volgende generaties. Hij onderstreepte dat deze Europese Top (van donderdag 28 en vrijdag 29 oktober) van cruciaal belang is omdat dé uitdaging waar deze Top voor staat de versterking is van de fundamenten van het economische systeem. De bedoeling ervan is de basis te creëren voor meer economische groei.

Pieter Timmermans: “Eens de groei duurzaam aanwezig is, zullen de ondernemingen jobs creëren. Een gezonde economische cyclus erkent deze volgorde: eerst de fundamenten, dan de groei en vervolgens de jobs en de lonen.”

De uitwerking van ‘economic governance’ moet focussen op een goede combinatie van twee aspecten:
 • 1. Een nauwere opvolging van de overheidsfinanciën.

 • 2. Een versterkt concurrentievermogen voor de Europese ondernemingen.


 • Voor de overheidsfinanciën is het VBO alvast verheugd dat de staatshoofden en regeringsleiders op de Europese Top van 17 juni 2010 unaniem het principe onderschreven hebben om prioriteit te geven aan een groeivriendelijke begrotingsconsolidatie die vooral gericht is op vermindering van de uitgaven.

  Voor het opvolgen van het concurrentievermogen van de ondernemingen zullen een aantal elementen zoals relatieve arbeidskosten, inflatie of schuldgraad van ondernemingen en gezinnen van nabij opgevolgd moeten worden.

  "Met een gezonde realistische benadering inzake 'economic governance' en de rigoureuze uitvoering ervan op nationaal vlak kunnen we de economische en sociale toekomst van de EU met vertrouwen tegemoet zien”, concludeerde Timmermans.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen