< Terug naar overzicht

Europa kiest voor hooggeschoolde migranten

De Europese Commissie beschouwt legale migratie al jaren als een middel om tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen. Ze kiest nu openlijk voor hooggeschoolde migranten.

De Europese Commissie is bijna klaar met een plan om meer hooggeschoolde werknemers uit derde-wereldlanden naar de Europese Unie te lokken. Via een speciale procedure zouden ze sneller toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, en een twee jaar geldige verblijfsvergunning in de vorm van een blue card (in navolging van de Amerikaanse green card) zou hen extra rechten bieden.

Op een congres in Lissabon gaf commissaris voor Justitie en Veiligheid Franco Frattini de krachtlijnen van zijn voorstel. Hooggeschoolden van buiten de EU zullen via een spoedprocedure toegelaten worden als ze over een arbeidscontract beschikken, de vereiste diploma’s, professionele vaardigheden kunnen bewijzen en een salaris krijgen dat boven het minimumloon op nationaal niveau uitstijgt. Ook studenten moeten daarvan gebruik kunnen maken.

De blue card verleent de houders het recht om twee jaar in een bepaalde EU-lidstaat te verblijven en te werken. Die termijn kan verlengd worden. Na een periode van twee tot drie jaar zouden de buitenlanders onder bepaalde voorwaarden ook in andere EU-lidstaten aan de slag moeten kunnen. Opmerkelijk is dat Frattini daarbij Europese ethische standaarden wil promoten, zo niet een verbod wil invoeren om in ontwikkelingslanden actief hooggeschoolden te rekruteren. Dat moet hersenvlucht uit die landen tegengaan. De procedure is Europees, maar de Europese Commissie laat de lidstaten wel de vrijheid om zelf te bepalen of en hoeveel buitenlanders er op de nationale arbeidsmarkt nodig zijn.

De Europese Commissie beschouwt legale immigratie al jaren als een middel om tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen. Ze laat nu het oog vallen op hooggeschoolde werknemers, die op dit moment liever naar de Verenigde Staten trekken. Frattini meent dat we immigratie niet mogen zien als een bedreiging, maar als een verrijking en een onvermijdelijk fenomeen in de wereld van vandaag. De commissaris verwijst naar de statistieken: 85% van de ongeschoolde arbeiders trekt naar de EU en slechts 5% gaat naar de VS. De omgekeerde wereld ondervinden we hier: 55% van de geschoolde werknemers trekt naar de VS en slechts 5% naar de EU. Volgens Frattini heeft Europa de komende 20 jaar zeker 20 miljoen immigranten van buiten de Unie nodig. Op 23 oktober zou de Commissie de richtlijn moeten goedkeuren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen