< Terug naar overzicht

Europa bereikt akkoord over beperken bankiersbonussen

Europa beperkt de uitkeringen van bonussen voor bankiers tot hoogstens tweemaal het vaste jaarloon. Daarover hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en het Ierse voorzitterschap van de Europese Unie een voorlopig akkoord bereikt.

Het algemeen principe is dat de bonussen voor bankiers maximaal één jaarsalaris mogen bedragen. De aandeelhouders kunnen wel beslissen om de bonus uit te breiden tot het dubbele van het vast jaarsalaris. Maar daar moet een supermeerderheid van de helft van de aandeelhouders wel eerst akkoord gaan.

Er komt ook een aparte behandeling van lange-termijnvergoedingen, zoals aandelen of obligaties in de bank. Bovendien wordt het verplicht om hooguit de helft van de bonussen in cash uit te betalen. 40 tot 60 procent van de variabele vergoeding moet gespreid worden over een periode van drie tot vijf jaar.

Het Europees parlement eist ook veel meer transparantie over de vergoeding van het toplui in banken. Daarom is nu beslist dat alle banken moeten openbaar maken welke leden van het topkader een vergoeding opstrijken van meer dan een miljoen euro.

Het akkoord maakt een einde aan een maanden durende patstelling tussen Europees Parlement en de lidstaten. Het Europees Parlement drong aan op een begrenzing van de bonussen en versterkte transparantie in de sector, maar een aantal lidstaten onder aanvoering van Groot-Brittannië lag lange tijd dwars.

Eenmaal goedgekeurd, treden de nieuwe regels in 2014 in werking.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen