< Terug naar overzicht

EU-OSHA-campagne ‘Gezond werk, voor alle leeftijden’ gestart in België

In aanwezigheid van minister van Werk Kris Peeters werd het startschot gegeven voor de nieuwe, 2 jaar durende campagne van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). Met de slogan ‘Gezond werk, voor alle leeftijden’ speelt het Agentschap in op de brandende actualiteit rond de vergrijzende beroepsbevolking.

In 2030 zal de beroepsbevolking voor minstens 30 procent bestaan uit werknemers tussen 55 en 64 jaar oud. Bovendien gaat in België, net als in andere EU-lidstaten, de pensioenleeftijd omhoog. Vandaag staan we dus voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen langer kan werken, en tegelijk ook beter kan werken. Want er zijn sterke aanwijzingen dat werken goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, althans op voorwaarde dat de juiste arbeidsomstandigheden voorzien zijn.

“De doelstelling van de Belgische regering rond ‘werkbaar en wendbaar werk’ past helemaal in deze Europese strategie”, stelt vicepremier en federaal minister van Werk Kris Peeters. “Er moeten meer mensen langer aan de slag, maar op zo’n manier dat het voor iedereen doenbaar is. Preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten, het voorkomen van psychosociale risico’s en musculoskeletale aandoeningen zijn vandaag essentieel in het beheer van veiligheid en gezondheid op het werk, en dit tijdens de ganse loopbaan. Deze campagne is bijzonder relevant en draagt bij tot het welzijn van de werknemer, maar ook tot het succes van onze bedrijven”.

Campagne formuleert richtlijnen

Samenwerking tussen werkgevers, managers en werknemers is de sleutel tot succes om productief én gezond te werken op iedere leeftijd. De campagne reikt hiervoor richtlijnen aan, gebaseerd op ‘best practices’ die vandaag al bestaan. Succesfactoren die worden vastgesteld, zijn een goede inrichting van de werkplek, preventie van arbeidsongeschiktheid, werknemers laten deelnemen aan opleidingen en samenwerking tussen personeelsbeheer en het beheer van veiligheid en gezondheid op het werk. Maar ook het bevorderen van het ‘werkvermogen’, waarbij een evenwicht wordt gezocht tussen de werkeisen en de individuele eigenschappen van de werknemer, werpt duidelijk vruchten af.

Bron: EU-OSHA Blog (osha.europa.eu)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen