< Terug naar overzicht

Ervaringsbewijzen onvoldoende bekend

De overheid heeft het afgelopen jaar 826 ervaringsbewijzen uitgereikt. Dat zijn er weliswaar meer dan de 799 van 2011, maar in 2010 (886) en 2009 (990) werden er meer certificaten voor verworven competenties buiten het onderwijs uitgereikt. Ervaringsbewijzen zijn nog onvoldoende bekend.

Dat blijkt uit cijfers over het vorig jaar aantal uitgereikte ervaringsbewijzen die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekendmaakte. In zes jaar tijd zijn 4232 bewijzen uitgereikt.

Sinds de officiële start in 2007 zijn de ervaringsbewijzen voor begeleider buitenschoolse opvang (723), heftruckchauffeur (659) en callcenteroperator (391) het populairst. Momenteel is het mogelijk voor 53 beroepen zonder diploma toch een bewijs van je ervaring te krijgen.

“Het ervaringsbewijs is onvoldoende ingeburgerd, zowel bij werknemers als werkgevers. Nochtans is het een nuttig instrument om je competenties te bewijzen”, reageert Unizo. Daarom vraagt de ondernemersorganisatie de Vlaamse regering om de ervaringsbewijzen zeker mee te nemen in haar gepland geïntegreerd EVC-beleid (Elders Verworven Competenties) en zowel werknemers als werknemers te sensibiliseren.

Met een ervaringsbewijs kan een werknemer zijn competenties aantonen bij een (potentiële) werkgever. Anderzijds kan een werkgever via het ervaringsbewijs de aanwezige competenties in zijn bedrijf valideren. Tot hiertoe is het ervaringsbewijs volgens Unizo ‘een ongeboren kind’. Te weinig bekend. Dat blijkt ook uit eerdere studies van de Serv (Sociaal Economische Raad voor Vlaanderen).

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen