< Terug naar overzicht

Ervaringsbewijzen onbekend bij werknemer én werkgever

Slechts weinig Vlamingen die hun vak in de praktijk leerden, laten hun ervaring verzilveren met een ervaringsbewijs. In vijf jaar tijd zijn er slechts 2800 aangevraagd.

Sinds 2006 kunnen mensen die hun vak niet op school, maar in de praktijk hebben geleerd, hun kennis omzetten in een diploma: het ervaringsbewijs. Dat kan voor 95 beroepen waarnaar vaak veel vraag is.

Toch zijn in de afgelopen vijf jaar slechts 2800 Vlamingen naar één van de examencentra getrokken waar ze zo'n ervaringsbewijs kunnen aanvragen. Degenen die de stap zetten, vinden vaak snel een betere job, of krijgen een hoger loon in hun bedrijf.

Onbekendheid is de voornaamste reden waarom zo weinig Vlamingen een ervaringsbewijs aanvragen. Zowel de overheid als werknemers- en werkgeversorganisaties hebben nog maar weinig promotie gevoerd rond het ervaringsbewijs.

Ook geeft de Vlaamse overheid het slechte voorbeeld. De federale regering werft al mensen met een ervaringsbewijs aan, maar de Vlaamse overheid nog niet, omdat haar reglementering nog niet is aangepast.

De vijf populairste ervaringsbewijzen tot nu zijn begeleider buitenschoolse kinderopvang (550), heftruckchauffeur (420); operator call center (219), reachtruckchauffeur (145) en magazijnmedewerker (110).

In andere Europese landen, onder meer de Scandinavische, is het ervaringsbewijs al lang ingeburgerd en is het dé methode om hogerop te raken voor mensen die nooit de kans hebben gekregen of gegrepen om te studeren. Het is er ook één van de beste hefbomen om mensen te vinden voor de knelpuntberoepen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen