< Terug naar overzicht

Erken verschillen in generaties

Managers moeten rekening houden met verschillende communicatiestijlen en de houding tegenover (extralegale) voordelen ten opzichte van verschillende leeftijdsgeneraties.

Dat is althans wat HR-dienstverlener Kelly Services aanraadt op basis van internationaal onderzoek dat de mening zou weergeven van bijna 100.000 werknemers in 34 landen, inclusief België. In het onderzoek worden de generaties verdeeld in de groepen 18 tot 29 jaar (Generatie Y), 30 tot 47 jaar (Generatie X) en de babyboomers (van 48 jaar tot 65 jaar).

Productiviteit


In het onderzoek geeft 29 procent van de Belgische respondenten aan dat de verschillen tussen de drie generaties meer productiviteit opleveren, terwijl 21 procent juist het tegenovergestelde vindt. De meerderheid van de werknemers vindt dat de verschillen tussen de generaties geen invloed hebben op de productiviteit.
Bij Kelly Services geloven ze in ieder geval dat de verschillen tussen generaties soms voor wrijving onder werknemers kunnen zorgen. Wanneer deze verschillen goed worden opgepakt, kunnen ze juist weer voordelig uitpakken.
“Worden de verschillen tussen leeftijdsgroepen goed ingezet, dan kunnen ze een krachtige stimulans betekenen voor de creativiteit en productiviteit onder werknemers”, klinkt het. “In plaats van deze diversiteit in de kiem te smoren, maken goede werkgevers hier juist gebruik van door nieuwe ideeën om zaken te doen te genereren.”

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:

 • Generatier Y met de jongste werknemers – 18 tot 29 jaar – klinkt het meest positief over de productiviteit die voortvloeit uit de verschillende leeftijdsgroepen op de werkvloer.


 • Alle generaties verkiezen face-to-face contact boven geschreven of elektronische communicatiemogelijkheden. 67% zegt hun manier van communiceren aan te passen aan collega’s uit een andere generatie.


 • Bijna een derde van de respondenten (30%) heeft wel eens een conflict meegemaakt, ontstaan door verschil in leeftijd.


 • Veel oudere werknemers geven de voorkeur aan financiële beloningen, terwijl veel werknemers in de categorie 18 tot 29 jaar liever vrije tijd of opleidingsmogelijkheden als bonus ontvangen.


 • Babyboomers denken dat zij de verschillen tussen leeftijdsgeneraties beter begrijpen dan hun jongere collega’s.

 • Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen