< Terug naar overzicht

Enthousiasme rekruteringsector getemperd

De leden van Federgon Recruitment, Search & Selection (RSS) zijn gematigd positief in hun verwachtingen voor het derde kwartaal van 2005. Over de voorspelde ontwikkeling van het aantal opdrachten, de omzet, de rentabiliteit en de investeringen laten ze zich neutraal tot gunstig uit. In vergelijking met het vorige kwartaal is het enthousiasme lauw.

Federgon stelde, in samenwerking met Job@t, zijn zevende aanwervingsbarometer op. Sinds het eerste kwartaal van 2004 peilt de federatie bij haar leden naar hun verwachtingen over het aantal opdrachten, de omzet, de rendabiliteit en de investeringen in het volgende kwartaal. De enquête verloopt on line. De recentste meting vond plaats in de tweede helft van juni (70% van de Federgon-leden nam eraan deel).


De respondenten moesten voor de vier parameters telkens hun verwachtingen uitdrukken op een vijfpuntenschaal: ‘zeer ongunstig’, ‘ongunstig’, ‘neutraal’, ‘gunstig’ of ‘zeer gunstig’. Geven we aan de antwoorden scores van -100 (zeer ongunstig) tot 100 (zeer gunstig), dan komen we tot gemiddelde scores per item. Voor de ontwikkeling van het aantal opdrachten is die score 15, voor de omzet 20,4, voor de rentabiliteit 16,3 en voor de investeringen 17,8. Het enthousiasme ligt ergens tussen ‘neutraal’ en ‘gunstig’ en is eerder lauw te noemen.


Nemen we de vier items samen in een algemeen beeld, dan zien we dat 17% ongunstige evoluties voorspelt en dat 36% zich neutraal uitdrukt over de komende drie maanden. De positivo’s zijn voor het eerst in de minderheid: 47% meent dat het volgende kwartaal ‘gunstig’ verloopt, niemand heeft ‘zeer gunstige’ verwachtingen. Vorig kwartaal waren er duidelijk meer optimisten (67%) en 6% van die optimisten zag de afgelopen drie maanden ‘zeer gunstig’ tegemoet. Het aantal pessimisten neemt bij de jongste meting ook sterker toe dan het aantal neutralen, met stijgingen van 3% naar 17% voor de categorie ‘ongunstig’ en van 29% tot 36% voor de categorie ‘neutraal’. Seizoenseffecten lijken op het eerste gezicht niet te spelen. De barometer voor het tweede kwartaal van 2005 is bijna identiek aan die van het derde kwartaal van 2004. Met andere woorden waren de voorspellingen vorige zomer een stuk positiever dan nu.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen