< Terug naar overzicht

Enkel doelgroepkorting voor werkende 55-plussers

De Vlaamse Regering besliste de voorwaarden voor het toekennen van een doelgroepkorting voor het aanwerven of in dienst houden van 55-plussers te verscherpen. Voortaan zal een werkgever de korting enkel kunnen krijgen als de betrokken werknemers effectief werken, zodat oneigenlijk gebruik van de korting tegengegaan wordt.

Het vernieuwde en vereenvoudigde doelgroepenbeleid dat op 1 juli 2016 van start ging, focust op jongeren, 55-plussers en mensen met een arbeidshandicap. De kern van het beleid is maximaal inzetten op activering en steun bieden aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor 55-plussers is de korting afhankelijk van de leeftijd en geldt ze zowel bij aanwerving als bij het in dienst houden van de oudere werknemer. Voor het langer aan de slag houden gaat het om een premie van 600 euro (55-59 jaar) tot 1150 euro (vanaf 60 jaar) per werknemer per kwartaal.

Om het oneigenlijk gebruik van de doelgroepkorting tegen te gaan, wordt nu een voorwaarde toegevoegd aan het decreet. De doelgroepvermindering wordt gekoppeld aan het leveren van werkelijke arbeidsprestaties (met uitzondering van ziekte, verlofstelsels en opzegperiode). “Als de werkgever de korting nog wil krijgen, zal die moeten garanderen dat de betrokken werknemers ook effectief werken en niet thuis zitten”, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters.

Werkgevers zullen daarom voortaan bij het indienen van hun kwartaalaangifte bij de vraag tot doelgroepvermindering voor oudere werknemers moeten bevestigen dat er werkelijke arbeidsprestaties geleverd zijn. Aangezien de kwartaalaangifte sowieso verplicht is, gebeurt dit zonder extra administratieve rompslomp. Er zullen controles uitgevoerd worden door de sociale inspectie en er zijn sancties mogelijk, van het terugbetalen van de onrechtmatig verkregen korting tot boetes.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen