< Terug naar overzicht

Empathie is de belangrijkste leiderschapsvaardigheid

Empathie heeft de rol van de meer traditionele managementvaardigheden overgenomen als belangrijkste vereiste voor leiders. Een topper die succes wil scoren, kan niet meer om emotionele intelligentie heen. Dat is geen ‘soft skill’ meer, maar een harde noodzaak.

Op de ‘EQ Summit’ in Londen hield Jeremy Darroch, al sinds 2007 CEO van mediagigant Sky, een ‘hard’ pleidooi om emotionele intelligentie au sérieux te nemen aan de top van ondernemingen en organisaties. “Tal van klassieke leiderschapsvaardigheden zijn niet geschikt voor de nieuwe organisaties. Het idee dat ik alles kan beheersen vanuit een hoekkantoor, gaat niet meer op. Wanneer je aan de top van een organisatie geraakt, is empathie dé belangrijkste vaardigheid. Dan kan je opportuniteiten en uitdagingen in het juiste kader plaatsen.”

Emotionele intelligentie geeft een boost aan onze mogelijkheden, vindt Darroch. Momenteel volgen alle senior managers van Sky een jaarprogramma over leiderschapsontwikkeling, waarvan emotionele intelligentie de spil vormt. Functionele opleiding kan je overigens beter ‘on the job’ doen, vinden ze bij Sky.

“Het begint allemaal bij mij”, aldus Darroch. “Wanneer je aan de top staat, realiseer je je hoe belangrijk je bent voor de medewerkers.” Hoe hij spreekt, werkt, reageert, met stress omgaat, uitdagingen aanpakt en het nodige optimisme opbrengt, is een belangrijk signaal voor heel de organisatie. Het ontwikkelingsprogramma voor de Sky-leiders wil dan ook hun zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid opkrikken.

Managementgoeroe Dan Pink en psycholoog-onderzoeker Martyn Newman (auteur van ‘Emotional Capitalists’) bevestigden het belang van het EQ, maar waarschuwden meteen ook dat het niet verward mag worden met zweverigheid. Als je het EQ echt wil promoten, moet je dat doen in de taal die de business begrijpt. Je moet dergelijke discussies naar de business richten. Toon het belang ervan voor de prestaties en resultaten.

Bron: CIPD & People Management (cipd.co.uk/pm/peoplemanagement)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen