< Terug naar overzicht

Elke dag sterven wereldwijd 1000 mensen aan een fataal werkongeval

Jaarlijks sterven wereldwijd bijna 2,8 miljoen werknemers ten gevolge van stress, buitensporig lange werktijden en ziektes, terwijl 374 miljoen werknemers gewond geraken of ziek worden door hun werk. Ook in België daalt het aantal zware arbeidsongevallen niet.

Zondag 28 april was het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Dat was de aanleiding voor verscheidene nationale en internationale organisaties om cijfers te publiceren over arbeidsongevallen.

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) geraken elk jaar meer dan 374 miljoen mensen gewond of ziek door werkgerelateerde ongelukken. De werkdagen die hierdoor verloren gaan, worden geschat op bijna vier procent van het wereldwijde BBP en in bepaalde landen loopt dit op tot zes procent. Het grootste aantal werkgerelateerde overlijdens (86 procent) wordt veroorzaakt door ziekte. Iedere dag sterven zo’n 6500 mensen ten gevolge van een werkgerateerde ziekte. Elke dag sterven er ongeveer 1000 mensen aan een fataal werkongeval. De belangrijkste doodsoorzaken zijn hart-en bloedvatziekten (31 procent), werkgerelateerde kankers (26 procent) en aandoeningen aan de luchtwegen (17 procent).

In België stierven in 2018 in totaal 139 personen door een arbeidsongeval, daarvan kwamen er 80 om het leven bij een arbeidsongeval op de werkvloer en 59 overleden door een ongeluk op weg naar of van het werk. Daarbovenop zijn er dagelijks gemiddeld 85 werknemers die een handicap en blijvende arbeidsongeschiktheid oplopen bij een werkongeval.

Ondanks alle inspanningen van bedrijven en sectoren, blijft meer preventie ook in dit land noodzakelijk. Ook als is risicoloos werk slechts een utopie.

Bron: IAO/ACV

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen