< Terug naar overzicht

Elf procent meer meldingen van genderdiscriminatie in 2018

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) ontvangt elk jaar meer meldingen van genderdiscriminatie. Op vijf jaar tijd verdubbelde het aantal meldingen. Ook in 2018 steeg het aantal discriminatiemeldingen met 11 procent. Of het nu gaat om vrouwen, mannen of transgender-personen, genderdiscriminatie is nog steeds een belangrijk probleem. Werk blijft het domein waarin discriminaties het vaakst gemeld worden.

Elk jaar stijgt het aantal meldingen van discriminatie. In 2018 ontving het Instituut 818 meldingen, waarvan 355 informatievragen, 258 klachten en 205 mededelingen. In vijf jaar tijd is het aantal meldingen meer dan verdubbeld, met een aanzienlijke stijging in 2017, die zich voortzette in 2018 (+11 procent). De meest gemelde vormen van discriminatie zijn directe discriminatie, discriminatie op grond van geslacht en discriminatie op grond van moederschap. Vrouwen vormen de grootste groep slachtoffers. De helft van de meldingen is afkomstig van vrouwen, ongeveer 30 procent van mannen.

Werk blijft het domein waar discriminaties het vaakst gemeld worden, met 45 procent van de meldingen. Bijna negen van de tien werkgerelateerde meldingen betreffen een vorm van directe discriminatie. Vrouwen worden in elke fase van de arbeidsrelatie (aanwerving – arbeidsvoorwaarden – ontslag) gediscrimineerd, in het bijzonder op grond van (zelfs toekomstige) zwangerschap en moederschap. 90 procent van de meldingen van discriminatie op grond van zwangerschap of moederschap houdt verband met arbeid.

De meldingen van aanzetten tot discriminatie zijn verdrievoudigd ten opzichte van 2017. Het gaat daarbij vooral over seksistische haatspraak op straat, online of in de media. Eén op vijf meldingen bij het Instituut stelt een geval van seksisme aan de kaak.

Ook het aantal meldingen over transgenderisme is sterk gestegen in 2018, met 63 procent ten opzichte van 2017. Deze toename is gedeeltelijk te verklaren door de inwerkingtreding van de wet over de wijziging van de registratie van het geslacht en bepaalde administratieve problemen die daarmee samengingen. Heel wat mensen contacteerden het Instituut over de nieuwe wet (76 procent). De andere twee belangrijkste domeinen waarop transgender-personen gediscrimineerd worden, zijn werk (28 procent) en goederen en diensten (28 procent). Een verzekering afsluiten is vaak problematisch voor transgender-personen en staat voor bijna 30 procent van de meldingen met betrekking tot goederen en diensten.

Bron: IGVM

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen