< Terug naar overzicht

Elektronische maaltijdcheques komen eraan

De Ministerraad heeft het licht op groen gezet voor de invoering van elektronische maaltijdcheques. Dit initiatief moet komaf maken met de rompslomp die het gebruik van de papieren cheque met zich meebrengt. De eerste elektronische betalingen worden in de loop van volgend jaar verwacht.

In Belgiƫ worden jaarlijks circa 250 miljoen maaltijdcheques gegeven aan 1,3 miljoen werknemers. Die maaltijdcheques bestaan nu alleen maar op papier, wat een aanzienlijke administratieve rompslomp met zich meebrengt voor alle betrokken partijen, zowel voor de werkgever die ze bedeelt, als voor de werknemer en de handelaar. Daarom wil minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickeborne (Open VLD) de elektronische maaltijdcheque invoeren. Op zijn initiatief heeft de regering-Van Rompuy nu een Koninklijk Besluit en een Ministerieel Besluit goedgekeurd die de invoering moeten mogelijk maken.
De werkgever kan de elektronische maaltijdcheques aan zijn werknemers toekennen als dit zo werd voorzien in een cao. Het gaat bijgevolg om een collectieve regeling.

Maaltijdcheque-rekening


De elektronische maaltijdcheque zal in opdracht van de werkgever op een maaltijdcheque-rekening worden geplaatst, die zal worden beheerd door een uitgever van elektronische maaltijdcheques. Een uitgever moet erkend worden door de overheid. Daartoe zal hij aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.
Zo moet de uitgever zorgen dat de werknemer op een veilige manier kan betalen met zijn elektronische maaltijdcheques. Dit kan via de elektronische identiteitskaart (eID), een kaart op de bekende betaalterminals, maar ook betalen per sms zou een mogelijkheid zijn. De kaart voor de werknemer moet kosteloos zijn. In geval van diefstal of verlies moet ze ook geblokkeerd kunnen worden.
Voorts moet de werknemer ook zijn saldo en het aantal nog geldige maaltijdcheques kosteloos kunnen raadplegen. De werknemer moet ook een week voor het verval van zijn elektronische maaltijdcheques hiervan op de hoogte worden gebracht door de uitgever.
De uitgever moet naar de handelaars toe ook een aantal garanties bieden. Zo moet de handelaar uiterlijk twee dagen na betaling het geld op zijn rekening hebben.

Na het advies van de Raad van State en de Nationale Arbeidsraad kunnen de uitgevers volgens Van Quickenborne het systeem technisch realiseren. Verschillende partijen zoals banken zouden nu al hun interesse hebben laten blijken. De eerste betalingen met de elektronische maaltijdcheque worden verwacht in de loop van 2010.

Bron: Trends

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen