< Terug naar overzicht

Elektrische tweewielers voor een beter woon-werkverkeer

Het project Elmo@work onderzocht voor het VIM (Vlaams Instituut voor Mobiliteit) in welke mate elektrische tweewielers een volwaardig transportmiddel kunnen zijn voor werkgerelateerde verplaatsingen. Daarnaast werd er een online-handleiding uitgewerkt voor bedrijven die elektrische tweewielers willen integreren binnen hun mobiliteitsbeleid.

Gedurende een jaar hebben 70 werknemers uit 7 ondernemingen (BIVV, Ethias, Flexpoint, Janssen Pharmaceutica, Partena Ziekenfonds, Universiteit Gent en VAB) hun vertrouwd vervoermiddel ingeruild voor respectievelijk 61 gewone elektrische fietsen, 4 elektrische bakfietsen, 4 elektrische vouwfietsen en 3 elektrische scooters. De tweewielers waren uitgerust met dataloggers om alle verplaatsingen te monitoren. Via online- en smartphonebevragingen werd bijkomende informatie verkregen van de gebruikers.

Talloze voordelen

75 procent van de woon-werkverplaatsingen die tijdens de testperiode met de elektrische tweewieler werden gedaan, gebeurden vroeger met de auto. Dit levert een besparing op van +/- 15 ton CO2, 2 kg fijnstof en 53 kg NOx. Door de combinatie van een fietsvergoeding en het verminderen van brandstofkosten door het niet-gebruik van de auto, bespaarden de deelnemers bovendien samen ruim 26.600 euro. Dat is gemiddeld 380 euro per deelnemer.

Na een jaar hebben de dataloggers op de elektrische tweewielers onder andere de volgende waarden geregistreerd:

  • Dagelijks fietste iedere gebruiker gemiddeld zo’n 16 km. De verste dagelijkse afstand bedroeg 55 km.
  • De gemiddelde snelheid bedraagt 21 km/u.
  • De gemiddelde enkele rit duurde 21 minuten.

Tijdens het project verbruikten de deelnemers zo’n 860.000 extra kilocalorieën. Meer dan een derde van de deelnemers voelt zich fitter door het fietsgebruik en meer dan de helft is ervan overtuigd dat het tot een betere gezondheid leidt. Verder is de meerderheid van oordeel dat het ter beschikking krijgen van een elektrische bedrijfsfiets of -scooter een positieve invloed heeft op de tevredenheid over de werkgever.

Draaiboek voor bedrijven

Na afloop van het project heeft het VIM al zijn ervaringen gebundeld in een website die werknemers begeleidt bij de integratie van elektrische bedrijfstweewielers. Ondernemingen kunnen er heel eenvoudig nagaan of dit een goede keuze is voor hun bedrijf. Als dat zo is, kunnen ze gebruikmaken van een stappenplan om de implementatie te bevorderen.

Minder auto’s op de weg, ook voor vrijetijdsverplaatsingen

De deelnemers prijzen vooral het grotere rijcomfort van een elektrische tweewieler. Zij beschouwen het vervoermiddel als zeer geschikt voor woon-werkverplaatsingen. Dit blijkt onder andere uit het feit dat 44 deelnemers, dus meer dan 60 procent, de uitgeteste tweewieler na het project hebben overgekocht.

Bovendien kan de elektrische bedrijfsfiets een belangrijke bijdrage leveren aan de vermindering van het aantal auto’s voor woon-werkverkeer. Een investering in een elektrische bedrijfsfiets leidt ook tot een algemeen duurzamer verplaatsingsgedrag. Personen die via hun werkgever een elektrische tweewieler ter beschikking krijgen, blijken deze immers ook regelmatig te gebruiken voor winkel- en vrijetijdsverplaatsingen.

Bron: Vlaams Instituut voor Mobiliteit (vim.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen