< Terug naar overzicht

Eerste interregionale conferentie over jobs

De ministers-presidenten van Vlaanderen en Wallonië, Kris Peeters en Rudy Demotte, organiseren binnenkort een eerste interregionale conferentie over de invulling van 50.000 Vlaamse banen door Waalse werkzoekenden.

De eerste Vlaamse-Waalse banentop wordt dezer dagen gepland. De voorbije week was er immers veel te doen rond de openstaande vacatures in de grensstreek van Vlaanderen met Wallonië (zie HR Square De Week nr. 225). De ministers-presidenten, zo schrijft De Standaard, willen ook het Brussels Gewest erbij betrekken, maar de contacten met de Brusselse minister-president Charles Picqué zijn later op gang gekomen.

De interregionale conferentie die Kris Peeters en Rudy Demotte willen organiseren, zo mogelijk met hun Brusselse collega erbij, is de eerste in haar soort. Hoogmissen van die soort werden tot nu altijd door het federale niveau georganiseerd. Nu treden de gewesten onderling op. Maar de conferentie heeft al een stevige ondergrond. De Vlaamse en de Waalse ministers van Werk, Frank Vandenbroucke (SP.A) en Jean-Claude Marcourt (PS), overleggen en werken al een tijdje samen. Hun diensten voor arbeidsbemiddeling en opleiding, de VDAB en de Forem, ook. En ook tussen de regionale vervoersmaatschappijen (De Lijn, de TEC en de MIVB) zijn er al contacten om meer taalgrensoverschrijdend woon-werkverkeer te organiseren. Bij de interregionale conferentie zou uiteraard Frank Vandenbroucke, maar ook zijn collega van Mobiliteit, Kathleen Van Brempt (SP.A), betrokken worden.

Beide ministers-presidenten zeggen dat er zich een win-winopportuniteit aanbiedt. Vlaanderen verwacht nog een behoorlijke banengroei de komende jaren, maar de aangroei van de bevolking op werkende leeftijd valt bijna stil. De ouderen moeten geactiveerd worden, maar Vlaanderen heeft de Waalse en Brusselse werkzoekenden absoluut nodig om de banengroei in te vullen.

In Wallonië is de situatie omgekeerd: het kent de komende jaren nog een flinke aangroei van zijn bevolking op actieve leeftijd. Ook als het zelf een flinke banengroei kent, zal dit niet volstaan om die aangroei op de arbeidsmarkt op te vangen, laat staan de hoge werkloosheid weg te werken.

De Standaard voorspelt dat het grootste struikelblok in het overleg de invulling van de knelpuntberoepen wordt. Die zijn immers zowat dezelfde in de drie regio’s.


Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen