< Terug naar overzicht

Eerste Belgisch sociaal label voor Randstad Belgium

Federaal minister van Mobiliteit en Sociale Economie Bert Anciaux reikte op 8 december het ‘sociaal label’ uit aan Randstad. Het sociaal label is een Belgisch initiatief dat aangeeft dat het gehele productieproces van een bedrijf in overeenstemming is met de acht basisconventies van de Internationale Arbeidsorganisatie. Randstad is de eerste onderneming die het label binnenrijft.


Het wettelijk onderbouwde Belgische sociaal label gaat een stuk verder dan andere certificaten van sociaal verantwoord ondernemerschap zoals de SA 8000 (zie ook de vorige editie van HR Square – De Week). Het is gebaseerd op vier principes:- deelname aan de erkenningsprocedure is strikt vrijwillig, zowel voor het bedrijf   als voor de consumenten

- het bedrijf verbindt zich ertoe bepaalde regels te respecteren; de wet stelt een controle in en sanctioneert in geval van inbreuk

- alle fases van het productieproces worden geobserveerd

- de consumenten worden geïnformeerd over wat ze kopen door een pictogram en de adresgegevens waar ze meer uitleg kunnen krijgen.Met het behalen van het sociaal label is Randstad België niet aan zijn proefstuk toe. In 1995 ondertekende het bedrijf het Europees charter tegen de sociale uitsluiting dat gelanceerd werd door Jacques Delors. In 1998 behoorde Randstad tot de stichters van het eerste Belgische netwerk van bedrijven voor sociale cohesie, vandaag Business & Society. In juni 2002, na achttien maanden voorbereiding, verkreeg Randstad als eerste Belgisch bedrijf het internationale Social Accountability 8000-certificaat (SA 8000).


In 2003 werd de onderneming voor het behalen van het sociaal label acht keer op de rooster gelegd door beëdigde, externe auditeurs. De onderzoeken hadden betrekking op de werkprocedures, maar ook op het onderzoeken van het bedrijfsklimaat in 40 van de 120 kantoren en in 8 van de 15 departementen van de hoofdzetel.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen