< Terug naar overzicht

Eerlijke leider begeeft niet onder druk

Een leider die onder druk komt te staan, zal zich eerder verlagen tot allerlei laakbare gedragingen zoals het discrimineren van werknemers of het doorspelen van bedrijfsgeheimen, vooral wanneer hij of zij het niet zo belangrijk vindt om eerlijk en oprecht te zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de psychologen Anne Joosten en Alain Van Hiel (Universiteit Gent). Zij toonden aan dat een leider die onder druk komt te staan, zich eerder zal verlagen tot allerlei laakbare gedragingen zoals het discrimineren van werknemers of het doorspelen van bedrijfsgeheimen, vooral wanneer hij of zij het niet zo belangrijk vindt om eerlijk en oprecht te zijn.

Leiders hebben een druk werkschema en zijn verantwoordelijk voor allerlei beslissingen die enorme consequenties met zich kunnen meebrengen. Dit zorgt ervoor dat leiders vrijwel continu onder druk staan en juist deze druk kan ervoor zorgen dat zij zich eerder zullen verlagen tot immoreel gedrag. Toch heeft niet iedere leider last van deze druk. Eerlijke leiders zijn meer gewoon om zich oprecht te gedragen; ze handelen als het ware ‘automatisch’ zo.

Joosten en Van Hiel vroegen leiders naar hun morele waarden zoals eerlijkheid, rechtvaardigheid, en behulpzaamheid. Het onderzoek laat zien dat het gedrag van leiders met hoge morele waarden niet te lijden heeft onder druk, terwijl leiders die het niet zo belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn meer immoreel gedrag laten zien wanneer zij onder druk staan. Deze leiders werden bijvoorbeeld eerder onbeschoft en waren ook eerder geneigd om valse facturen in te dienen wanneer zij onder druk stonden.

Het onderzoek, dat gebeurde in samenwerking met Marius van Dijke van de Rotterdam School of Management en David De Cremer van de Judge Business School, verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Business Ethics.

Bron: UGent

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen